Göç yoluyla:
Hamam böcekleri ve kemirgenler üreme hızına bağlı olarak yaşadıkları ortamları çok kısa sürede istila ederler. Nüfusları arttıkça yaşadıkları ortamdaki gıda, su ve barınacak yer azalmaktadır. Böyle durumlarda zararlıların bir kısmı göç ederek yeni koloniler oluştururlar.
Alışveriş Yoluyla:
Alışveriş yaptığımız yerler sağlık koşullarına uygun değil ve hamamböceklerini barındırıyorsa buralardan alacağımız herhangi bir ürünle ergin hamamböceği ya da
Yumurtasını yaşadığımız mekânlara gelme olasılığı çok yüksektir.
Bina Konumundan Kaynaklanan Sebepler:
Yaşadığımız binaların mimari yapısı zararlı istilası açısından çok önemlidir. Özellikle bina eski ve bakımsız ise zararlının binaya girişi ve barınmasını kolaylaştıracaktır. Kapı altlarındaki açıklar boruların binaya giriş yerlerindeki çatlak ve yarıklar bu zararlıların binaya girişini kolaylaştırmaktadır.
Kanalizasyon Sistemi Yoluyla:
Hamam böceklerinin yanı sıra Fare ve Sıçanlarda daha çok binaya kanalizasyon yoluyla ve kanalizasyon borularında oluşan çatlak ve yarıkların arasından geçerek girerler. Binaya zararlı girişi engellenemiyorsa yapılan mücadelenin etkisi fark edilmeyecektir. Dışarıdan sürekli giriş olduğu için zararlının ölmediği zannedilecektir. Bu sebeple bu gibi durumlarda öncelikle zararlının gelişi engellenmelidir.
Bu işi yapabilmek için gerekli teknik altyapıya sahip olunmadığında başarılı olma şansımız yoktur. İlaçlama uygulamaları Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı firmalarca yapılmalıdır.
Kullanmış olduğumuz kimyasallar kokusuz, Sağlık Bakanlığının onayladığı, leke yapmayan kimyasallardır.
Zararlılarla mücadele, hem sağlık açısından, hem ekonomik açıdan sizlere fayda sağlar. Biliyorsunuz ki bazı haşereler ve kemirgenler aç kaldığında ya da su ihtiyacı hissettiğinde iç alanlara gelir. Haşereler, doğrudan veya dolaylı olarak insanlara ve yaşam alanlarına zarar verirler. Gıdalarla beslenirler, ürüne ve malzemelere zarar verirler. Bu haşereler bizlere salgın hastalıklar bulaştırabilir. Bireysel yapılan mücadeleler bu haşereler üzerinde etkili olmaz çünkü çok hızlı çoğalırlar. İlaçlama yaptırmanız hem sizi haşerelerden korur hem de bulaşıcı hastalıklardan korur.
Kullanılan kimyasallar; uzman personel tarafından sadece hedef canlıyı etkileyecek, diğer canlılar için en az zararlı olacak kimyasallardır.
İlaçlama periyodu aşağıdaki faktörlere göre değişkenlik gösterir ;
Kokulu olarak yapılan ilaçlamalarda mekanınızı bir saat terk etmeniz gerekiyor. Kokusuz olarak yapılan böcek ilaçlamalarında mekanınızı terk etmenize gerek yoktur. Uygulama esnasında ve uygulama sonrasında mekanınızı kullanabilirsiniz. Jel ilaçlama uygulamasında da ilaçlama yapılan yerin terk edilmesi gerekmez.
Sıvı böcek ilaçlamalarında açıkta gıda bırakılmamalı, mutfakta bulunan tencere, tabak vs gibi eşyalarınızı kaldırmanıza gerek yoktur çünkü dolap içlerine jel uygulaması yapılmaktadır. Kokulu ilaçlama yapılırken ilaçlama yapılan yerin kapı, pencerelerinin kapalı olması gerekir. Uygulamadan sonra ilaçlama yapılan yerin bir saat kapalı tutulması yeterlidir. İlaçlama yapılan yerin en az yarım saat havalandırılması gerekir. Kokusuz ilaçlamada ise böyle bir uygulamaya gerek yoktur ilaçlama yapılan yeri terk etmezsiniz. Herhangi bir hazırlık gerektirmez.
Kokulu İlaçlamalarda evcil hayvanlarınızın 1 saat kadar dışarıya çıkartılması gerekmektedir. Eğer bahçenize sıvı ilaçlama yapılmışsa, sadece bu sıvı ilaç kuruyuncaya kadar (15dk.) evcil hayvanlarınızı alandan uzak tutmanız yeterli olacaktır.
Muhtemelen çok kısa bir süre için. Bunun nedeni; her bir haşerenin, etkilenmesi için önce yeterli miktarda insektisit kalıntısını gerek deri gerekse de ağız yoluyla tüketmesi gereğidir. Bu tüketim süreci birkaç saat geçmesini gerektirir. Aslında, işlemden hemen sonra, daha çok haşere görebilirsiniz, çünkü insektisite maruz kalan haşerelerin sinir sistemleri etkilendiği için insektisit kalıntısından uzaklaşıyor olacaklardır. Bununla birlikte birkaç uygulama sonrasında haşere yoğunluğunda,belirgin ve tatminkar bir azalma olması gerekmektedir.
İlaçlama sonrasında kesinlikle detaylı bir temizliğe gerek yoktur. Hatta 2 – 3 (iki – üç) gün kadar temizlik yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü haşereler evinize giriş – çıkış yolları keşfetmiş olabilirler. Beslenmek veya dinlenmek maksatı ile evinize ilaçlamadan sonra girdiklerinde, ilacın kalıntısıyla etkisiz hale gelmesi sağlanır. Sadece özel durumlar olan; haşere bağışıklığı ve özel kimyasal uygulanması durumunda sizlere verilecek talimat listesinde basit temizlik yöntemleri yeterli olacaktır.
Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi