444 85 57

Kuşlar

Kuşlar Hakkında Genel Bilgi

Kuşların, işletme iç alanlarına sürekli giriş çıkış yapmaları; ürünler ve insan sağlığı için risk oluşturmaktadır. Kuşlarla mücadele, diğer zararlı mücadele yöntemlerinden çok farklıdır. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Kuşlar Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Türkiye'de bazı kuş türleri, yanlış yerlerde ciddi bir sıkıntı haline gelebilir – işyerlerinde kuşların yuva yaptığı veya tünediği herkese sorun. Bazı kuş türleri lokasyonlarda ciddi sıkıntılara neden olabilir. Sadece hasara neden olmazlar, aynı zamanda hastalıkta yayabilirler.

Kuşlar Türleri

Martılar - Family – Laridae

Tüylerindeki mevsimsel değişiklik nedeniyle martıların tanımlanması zor olabilir. Her yıl 1 kuluçka, her kuluçkaya yatışta 3 yumurta verirler.25 günlük kuluçkaya yatış dönemi vardır. Yavru kuşlar 35-42 günü yuvalarında geçirirler. Martılar neredeyse her şeyi yerler. Yuvalarından uzakta beslenirler fakat tünemek için geri dönerler. Yaz aylarında martılar daha büyük bir sorun haline gelir; Çiftlerini çiftleştirirken ve yetiştirirken, yuvalarını agresif bir şekilde savunacaklardır.

Kırlangıç - Hırundo Rustıca

Kırlangıç (Kır Kırlangıcı) Türkiye' de en bol bulunan kırlangıçtır. Üst tarafı koyu lacivert, boğazı ve alnı koyu kırmızıdır, boğazını lacivert bir kuşak çevreler. Alt tarafı kızıla çalan krem rengidir. Erişkinin kuyruk telekleri beyaz beneklidir, dış telekleri telimsi ve çok uzundur. Kırlangıçlar; küçük, ince yapılı, kısa boylu ve zamanının çoğunu havada geçiren kuşlardır. Kuyruklar çatallıdır. Gagaları kısa ve geniştir. Eşlerin dış görünüşleri aynıdır. İyi ve hızlı uçucudurlar. Uçuşu sırasında geniş gagası ile sinek ve böcekler ile beslenir. Coğrafi bölgelere göre değişmekle birlikte Nisan – Mayıs aylarında ürer. Yılda 2-3 kez yumurtlayabilir. 3 ila 8 adet arasında yumurta bırakılır. Kuluçka süresi 14 – 16 gündür. Tüylenme dönemi 17 – 24 gün arasındadır.

Sığırcıklar - Sturnus Vulgaris

Uçarken sivri kanatlar ve kısa kuyruğu ile tanınırlar. İlk bakışta sade siyah gibi görünür, ama tüyler ışığa geldiğinde yanardöner yeşil veya mor görünebilir. 20-23 cm uzunluğunda, her yumurtlama dönemi 4-6 yumurta ile sonuçlanır. Yavru kuşlar 21 gün yuvada kalır. Nisan ve mayıs olmak üzere iki kuluçka dönemi yaşarlar. Sığırcıklar, mevcut ürünler için tarımsal haşerelerdir. Şehirlere de büyük sayılar halinde kümelenebilirler. Büyük bir sürü tüneğinden düşen dışkı yoğunluğu bulaşıcı mantar için iyi bir araç sağlamaktadır. Bu mantarların bir kısmı insanlar için zararlı hatta ölümcül olabilir.

Güvercin - Columbıformes

Vücutları orta büyüklükte olan, küçükbaşlı, kısa boyunlu ve kısa bacaklı kuşlardır. Gagaları kısa ve zayıf yapılı olup, ucu aşağıya doğru hafifçe kıvrıktır. Gagalarının dibinde, burun deliklerini örten pul şeklinde bir zar bulunur. Kanatları orta uzunluktadır ve uçuşları hızlıdır. Ayakta, arka parmak yere değer. Kursakları büyükçedir. Gagalarını su içerisine sokarak su içerler (su içebilmek için, diğer kuşlar gibi kafalarını yukarı kaldırmalarına gerek yoktur). Başlarını geriye çekip çevirerek uyurlar. İki yumurta bırakırlar. Kuluçkaya yatma ve yavrunun bakımı, her erkek hem de dişinin sorumluluğu altındadır. Yavrular yumurtadan çıktıklarında gözleri kapalıdır. Yeni doğmuş yavrular, kursaktan çıkarılan süt gibi bir sıvıyla beslenir. Kutuplar hariç, dünyanın her yerinde görülürler.

Kumru - Streptopelia Decaocto

Boynunun arkasındaki siyah dar çizgiyle açık kahverengi—gri renktedir Her yıl 2 – 4 kuluçka, her kuluçkaya yatışta 2 yumurta. 14-15 günlük kuluçkaya yatış dönemi mevcuttur. Yavru kuşlar 15-19 günü yuvalarında geçirirler. Tüneme alanları yakınındaki tohum ve tahıl ile beslenirler. Ağaç ve gölgeliklere yuva yaparlar.

Serçe - Passer Domestıcus

Serçede her iki cins de siyah çizgili kahverengi bir sırta sahiptir. Erkekler ve dişiler birbirinden kolayca ayırt edilir. Erkeklerin siyah bir önlüğü, yan tarafları kestane rengi olan gri bir tacı ve beyaz yanakları vardır. Dişiler ve gençler daha esmer bir görünüme sahiptir ve erkeklerde bulunan siyah önlükleri yoktur. Çok gürültücü bir türdür. Serçe koloniler halinde yuva yapan sosyal bir türdür. Çok muntazam görünümlü olmayan yuvalarını binaların çatlak ve deliklerine, ağaç oyuklarına ve yuva kutularına yapabilirler. Mayıs ayından sonra 3 ile 5 adet arasında beyazımsı, lekeli yumurta yumurtlarlar. Dişi birey 14 gün boyunca kuluçkaya yatar. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonraysa her iki ebeveyn de 15 gün boyunca yavruları besler. Her üreme mevsiminde üç ya da daha fazla kez kuluçkaya yatabilirler. Serçe temel olarak tohumlarla beslenir. Ancak üreme mevsiminde erişkinler bazı hayvansal gıdalar (böcekler gibi) da alır ve gelişimlerinin ilk dönemlerindeyken yavrularını böceklerle beslerler. Saçak altlarına, duvar çıkıntılarına, oyuklara, ağaç ve çalılarla çırpıdan yaptıkları oldukça özensiz yuvalarını tüy ve yünle döşer, bu yuvaya 3-8 yumurta bırakırlar

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde kuş ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar ile istenmeyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz riski azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: işletme ve kuş türüne göre farklı  ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretiyoruz.
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz kuş türüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Kuş türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamaları sizlere sunar.
  • Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve kuş türüne bağlı gerekli yönlendirmeler yapılır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından kuş istila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve yalıtım çözümleri sunulur
  • Ziyaret Sıklığı: Kuşlara yönelik kullanılan ürünlerin etkinliğini kontrol için takip ziyaretleri düzenlenir. Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

Güvercinler ve martılar işiniz için gerçekten sıkıntı olabilir. Yaptıkları sadece kirletmek değil, Kiremitleri yerinden oynatarak ve yağmur oluklarına engel olarak binanıza zarar verebilirler.  

Bunların yanında başka problemler de yaratarak kuş kontrolünü tercih etmenize sebep olabilirler.

Tesislerinizdeki güvercinler ve martılar;

  • Salmonella ve E.Coli gibi hastalıkları yayarak sağlık tehlikesi oluştururlar
  • Kuş pisliği binanızın ve araçlarınızın görüntüsünü bozar. Kaldırımları ve girişler kuş pisliklerinden dolayı  kaygan ve tehlikeli olabilir.
  • Tekstil böcekleri, pire ve kuş akarları gibi diğer istilalara neden olur- yuvaları ve konakladıkları yerler çekicidir.
  • Özellikle üreme mevsiminde yavrularını korumak için müşteri ve çalışanlara saldırı olabilir

İşletmenizdeki kuş varlığı iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Kuş istilasında bütün işletmeler risk altındadır, ama gıda işletmeleri daha büyük tehlikelere maruz kalabilir. Kuşlar hemen hemen her şeyi yiyebilir, insan gıdaları, bahçe meyveleri. vb. Onların bu yeteneği işinizde yüksek para kayıplarına neden olabilir.

Ücretsiz kuş teklifi için bizimle iletişime geçin

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretebilme
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışabilen bir şirket,
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümler üretebilme,
  • Verilere dayalı iş ve süreçlerini etkinlik açısından izleyebilen,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarının erişebilir olması,
  •  Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahip olma,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme imkânı,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmış olma,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından problem yaşamazsınız,
  • Kalite, gıda güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Müşteri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Risklerinizi etkin yöneterek rakiplerinizin önüne geçmiş,
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarını engellemiş olursunuz

Kuşlar Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

  • İç alanlara kuş geçişlerinin engellenmesi için yalıtım önlemleri aksatılmamalı, kapılar kapalı tutulmalı,  PVC şerit perdeler aktif olarak kullanılmalıdır
  • Dış alanda varsa yuvalar bozulmalı, yuvalanabileceği/tüneyebileceği alanlara yuva yapmaması için kuşları caydırıcı malzemeler kullanılmalıdır( Örneğin: yuvalandıkları duvar köşelerine kuşkonmaz vb. malzemelerin takılarak tünemeleri ve yuvalanmaları engellenmelidir).
  • Sundurma altı ve çatı altlarına kuş ağı gerilerek bu kısımlardaki oyuk vb. alanlarda kuşların yuvalanmaları engellenmelidir.
  • Kuşları çeken yiyecek, içecek vb. kaynaklar ortadan kaldırılmalıdır
  • İşletme çevresindeki çimler uzun bırakılmamalıdır. (Çim aralarında yaşayan bazı böcek türleri ile beslendikleri için)
  • Yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. ( yabancı ot aralarında yaşayan bazı böcek türleri ile beslendikleri için)
  • Su havuzları, su birikintileri, bataklık araziler yok edilmeli, kurutulmalı. Pis su akıntılarının üzerleri kapatılmalıdır. Drenaj kanalları sürekli kontrol edilerek, tıkanmalara anında müdahale edilmelidir. Buralar besin özelliği taşıyan bitki ve yosun türlerinden arındırılmalıdır.
  • Kuşların barınma ve yuva yapabilecekleri yerler tespit edilmeli, yuvalanmaya müsait eski malzemeler ortamdan kaldırılmalıdır.
  • Çöp araba ve kutuları temiz tutulmalı, düzenli olarak dezenfekte edilmeli, çöplerin açıkta bekletilmesi engellenmelidir

Kuşlar İstilasından Emin Değilseniz

Kuş istilası işaretleri;

  • Kuşlar çatılara ve pencere pervazlarına yerleşir
  • Sürekli kuş sesi, özellikle yavru kuşlar.
  • İşyerinizin üzerinde  dağınık yuva malzemeleri.
  • Kuşlardan  kaynaklanan  gagalama ve kirlenmeden kaynaklı zarar görmüş stok.
  • Kuşların tünediği yerde yoğun kuş pisliği.
  • Yuvalardan ve tüylerden çıkan ve muhtemel nemli hasarlara yol açan oluklu ve drenajlı sistemleri engelleyen kalıntılar.

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz

Nasıl Önlenir

Zararlı olan kuşlar herhangi bir işyeri için gerçek bir problem olabilir. Sadece biraz karmaşaya neden olmaz, aynı zamanda sağlık tehlikesi de vardır- tabi biraz da korkutucu olabilirler.

Güvercinler ve martılar özellikle kasaba ve şehirlerdeki en kötü zararlılardır. Bu gibi durumlarda bazı faktörlere bağlı olarak kuşları uzaklaştırmak daha zor hale gelir.

  • Güvercinlerin doğal gıdaları hububat ve tohumlardır ancak atık paketler ve çöp bidonlarındaki yiyecek atıkları gibi işlenmiş gıdaları da yiyerek kentsel alanlara uyum sağlarlar
  • Yeterli yiyecek bulabilirlerse, güvercinler Mart ve Temmuz ayları arasında zirve yaparak yıl boyunca üreyebilirler
  • Martılar kurdukları yuvaya bir sene sonra tekrar geri dönerler, bu yüzden kurdukları konumlardan kurtulmak zordur
  • Martılar uzun süre yaşayabilir- 40 yıl kadar- bu süre boyunca üreyebilirler.

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, bazı kuş türleri için ideal üreme alanları vardır. Bol gıda, sıcaklık, su ve yuvalanma alanlarıyla bu korkutucu zararlılar tüm yıl boyunca istilalarına devam edebilirler.

Kuşlar İstilasını Önlemenin Yolu

Kuşları önlemenin en etkili yolu onları gıda, su ve barınaktan yoksun bırakmaktır. Onları ortadan kaldırmak için;

  • Kuş geçişlerinin engellenmesi için yalıtım önlemleri
  • Kuşları çeken yiyecek, içecek vb. kaynaklar ortadan kaldırılmalıdır
  •  Yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
  • Kuşların barınma ve yuva yapabilecekleri yerler tespit edilmeli, yuvalanmaya müsait eski malzemeler ortamdan kaldırılmalıdır.

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı kuş istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak iletişime geçiniz

Kuşlar Gerçekleri ve Efsaneler

  • Birçok bilim adamı kuşların 150 milyon yıl önce dinozorlar zamanında ortaya çıktığını düşünmektedir
  • Kuşların akciğerleri insanlar ve diğer memelilerden daha karmaşıktır.Ve akciğerler insan vücudunun 1/20 sini kaplarken bu oran kuşlarda 1/5 tir.
  • Her yıl milyarlarca kuş kediler tarafından avlanmaktadır.
  • Dünyada 9500 üzerinde kuş türü bulunur. Bilim adamları bunları 30 kategoride incelemektedir.
  • Baykuşlar avlarını çiğnemeden yutuyor
  • En büyük gözler deve kuşlarında
  • Bazı kargalar, insan konuşmasını taklit etmekte papağanlardan daha yeteneklidir
  • Ortalama bir sinek kuşu 4 gram ağırlığındadır. En küçük sinek kuşları bir bozuk paradan bile daha hafiftir. “Dev” denilen en büyük sinek kuşları bile, sadece 24 gramdır.
  • Bazı ördekler tek gözü açık uçarlar
  • Salangan veya sumru kuşu diye bilinen ebabile benzer tropik tür, yuvasını tükürüğünden yapar.
  • Ardıç kuşları, av olarak gözüne kestirdikleri solucanları yapraktan ayırmak için onların üstüne doğru şiddetle yellenir.
  • Kivi kuşları birçok açıdan memelilere benzer
  • Bir muhabbet kuşu esnediğinde, genelde kısa süre sonra yanındaki de esniyor.

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi