444 85 57

Sokak Hayvanları

Sokak Hayvanları Hakkında Genel Bilgi

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği’ne göre sokak hayvanlarına zarar verilmeden sokak hayvanlarının işletmeden uzaklaştırılması amaçlanır. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespitini yapıp öneri takip konusu ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Sokak Hayvanları Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Hayvan hakları konusunda uluslararası düzeydeki en önemli metin, Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’dir. Beyanname 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi’nde törenle ilan edilmiştir.

 

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesinde de belirtildiği gibi bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve bizimle aynı var olma hakkına sahiptirler. Birlikte aynı havayı soluduğumuz, aynı sokakta, aynı çevrede, aynı ortamları paylaştığımız ve bize muhtaç olan sevimli dostlarımızın korunması da yine biz insanlara düşmektedir.

Sokak Hayvanları Türleri

Köpek - CANIS LUPUS FAMILARIS

Köpek (Canis lupus familiaris); köpekgiller (Canidae) familyasına mensup, görünüş ve büyüklükleri farklı 400'den fazla ırkı olan, etçil, memeli bir hayvan. Boz kurdun (C. lupus) alt türlerinden biri olan köpek, tilki ve çakallarla da akrabadır. Kedilerle birlikte dünyanın en geniş coğrafyaya yayılan ve en çok beslenen iki evcil hayvanından biridir. 2001 yılı tahminlerine göre dünyada 400 milyondan fazla köpek vardır. Köpekler 12 bin yıldan daha uzun bir süreden beri insanoğlunun av partneri, koruyucusu ve arkadaşı olagelmiştir. Değişik ihtiyaçlara göre farklı köpek türlerinin evrimleşmesinde insanoğlunun önemli rolü olmuştur. İlk köpekler keskin görme ve koku duyusuna sahip avcı köpekleriydi. İnsanlar, ilk tanışmalarından bu yana köpeklerin çeşitli yararlı özelliklerini genetik mühendisliğin en ilkel formlarıyla ön plana çıkartmış ve farklı köpek türlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Köpeklerin işlevleri ve algılanışları toplumdan topluma fark eder. Antik Mısır'da köpekler kutsal sayılırdı. Günümüzde birçok ülkede bekçi, bazı ülkelerde yük hayvanı ve hatta yiyecek olarak kullanılır. Batılı ülkelerde köpekler genellikle ev arkadaşı ve refakatçi olarak beslenir ve bu ülkelerde köpeklere yönelik ürün ve hizmetler milyarlarca liralık bir endüstri haline gelmiştir. Bunların yanı sıra köpekler engellilere yardım, arama-kurtarma ya da polis köpeği gibi daha sofistike görevlerde kullanılmak üzere de eğitilebilir.

Kedi - FELIS SILVESTRIS CATUS

Yaban kedisi (Felis silvestris), kedigiller (Felidae) familyasından bir kedi türü. Afrika yaban kedisi alt türü ev kedisinin atası olarak kabul edilir. Yaban kedisinin doğal yayılımı Batı Avrupa'da İskoçya'dan, Orta ve Doğu Avrupa'dan Orta Asya'ya ve Hindistan'a kadar uzanır. Ayrıca Afrika'nın tropik ormanları kuşağı haricinde Afrika'nın büyük bir kısmında yaygındır. Yerel olarak birçok alt türlerin var olması uzun süre boyunca sınıflandırmasında karmaşıklığa yol açmıştır. Günümüzde klasik olarak üç alt türe ayrılmaktadır. Avrupa yaban kedisi veya Orman kedisi (Felis silvestris silvestris), İngiliz adalarında, Avrupa'da, bazı Akdeniz adalarında ve kısmen Güneybatı Asya'da yaşar ve gür kuyruğu ile dikkati çeker. Postu çok sık tüylüdür ve çizgileri gayet belirgindir. Afrika yaban kedisi (Felis silvestris lybica), Afrika'da, Arap Yarımadasın'da ve Güneybatı Asya'nın Arap Yarımadasına bitişik olan kısmında ve bazı Akdeniz Adalarında yaşar. En mühim özellikleri sivri kuyruğu, kulakların arkasındaki kızıl renk ve fazla belli olmayan çizgileridir. Asya yaban kedisi veya Bozkır kedisi (Felis silvestris ornata), Orta Doğu'dan Orta Asya'ya, Batı Hindistan'a, Kuzeydoğu Çin'den Moğolistan'a kadar yaygındır. Dış görünümü ile Afrika yaban kedisini andırır. Aralarındaki en mühim farkı çizgilerden daha çok benekli olan postudur. Modern bilimin yaptığı genetik araştırmalar bu sınıflandırmayı desteklemektedir. Ancak Afrika yaban kedisinin merkez ve güney Afrika'da yaşayanları kuzey Afrika ve Orta doğu'da yaşayanlarından genetik farkları olduğu ve bunların iki ayrı alt tür olduğu öne sürülmüştür. Bundan dolayı kuzeyde yaşayan alt türe Felis silvestris cafra adı verilmiştir. Çoğu bilimcilerin ayrı bir tür olduğunu savundukları gri kedi de yaban kedisinin Felis silvestris bieti adlı diğer bir alt türü olabilir.[1]. Afrika yaban kedisi tüm ev kedilerinin (Felis silvestris catus) atası olarak kabul edilir. Ancak bazı bilimciler başka alt türlerinde karışmış olabileceğini savunmaktadır.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde sokak hayvanları ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar ile istenmeyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riski azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetleri sizlere sunar.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: Müşterinin periyodik pest kontrol çalışmalarında gözlem/ inceleme yapılır. Firma; çevresel faktörler, yalıtım, atık/ çöp yönetimi, personel bilinci vb. konularda tespitlerini ve alınması gerekli tedbirleri müşteriye raporlandırır, müşteriden tedbirlerin alınmasını ister.
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz sokak hayvanı türüne göre, saklanabilecekleri noktaları belirler. Sokak hayvanı türü ve yaşam alanlarına göre kafes tuzaklar ile yakalanmasını sağlar
  • Ziyaret Planları: Müşterinin periyodik pest kontrol çalışmaları kapsamında gözlem/inceleme yapılır
  • Önleyici Faaliyetler: Yapılan gözlem ve incelemeler sonrasında müşterinin işletmesinde sokak hayvanları ile ilgili problem gözlenirse müşteriye kafes tuzak alması için firma öneride bulunur
  •  Ziyaret Sıklığı: Müşterinin periyodik pest kontrol çalışmaları kapsamında gözlem/inceleme yapılır

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62  nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

Egam Çevre Sağlığı Sokak Hayvanları Mücadelesinde izlediği yol;

  • Sokak Hayvanları Kontrolü için öneri, takip, danışmanlık altyapısında hizmet verilecektir
  • Müşterinin periyodik pest kontrol çalışmalarında gözlem/ inceleme yapılır. Firma; çevresel faktörler, yalıtım, atık/ çöp yönetimi, personel bilinci vb. konularda tespitlerini ve alınması gerekli tedbirleri müşteriye raporlandırır, müşteriden tedbirlerin alınmasını ister
  • Yapılan gözlem ve incelemeler sonrasında müşterinin işletmesinde sokak hayvanları ile ilgili problem gözlenirse müşteriye kafes tuzak alması için firma öneride bulunur
  • Müşteri kafes tuzakları aldıktan sonra; tuzakların hangi alanlara konulacağı ve tuzağın nasıl kurulup kullanılacağı firma tarafından müşteriye anlatılarak teknik destek sağlanır.
  • Kafes tuzaklara sokak hayvanı yakalandığı takdirde müşteri tarafından işletmenin bulunduğu il/ ilçedeki hayvan barınağı aranır, işletmeden alınması talep edilir
  • Hayvan barınağından gelen ehli kişiler tarafından sokak hayvanları müşterinin işletmesinden uzaklaştırılır
  • Müşteri tarafından tuzak tekrar kurularak takibi yapılır

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretebilme
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışabilen bir şirket,
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümler üretebilme,
  • Verilere dayalı iş ve süreçlerini etkinlik açısından izleyebilen,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarının erişebilir olması,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahip olma,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme imkânı,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmış olma,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından problem yaşamazsınız,
  • Kalite, gıda güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Müşteri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Risklerinizi etkin yöneterek rakiplerinizin önüne geçmiş,
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarını engellemiş olursunuz.

Sokak Hayvanları Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği: Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması ve Bakılması hakkında yönetmelik ( hayvanların ehli kişiler tarafından toplanması gerektiği belirtilmiştir)

Sokak Hayvanları İstilasından Emin Değilseniz

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.

Nasıl Önlenir

  • Yerel yönetimlerin hayvan barınakları güçlendirilmelidir.
  • Yerel yönetimlerin aktivitelerinde, gençlik merkezlerinde, mahalle meclislerinde, sosyal yaşam evlerinde, halk eğitim merkezlerinde «insan hayvan etkileşimi», «hayvan besleme ve bakımı», «veteriner halk sağlığı hizmetleri», «kişisel hijyen, hayvan hijyeni», «hayvan sağlığının korunması ve geliştirilmesi» konularında eğitimler verilmelidir.
  • Çöp kutularını kapalı ve güvende tutun, böylece hayvanlar bunların içeriğine erişemez.
  • Çimlerinizi doğal döküntülerden uzak tutun, çünkü bu döküntüler, bahçenize yakın orman gibi alanlarda yuvalanmaları için cazip sokak hayvan yataklarına sebep olabilir.
  • Bir çit, bazı sokak hayvanların bahçenize girmesini engelleyecektir,
  • Sokak hayvanlarının evinize girmesini engellemek için evin çevresindeki tüm boşlukları tıkayın.
  • “Canlı Hayvan Yakalama Ekipmanları” dünyadaki gelişmiş ülkelerde, sistemli ve eğitimli kadrolar ile kullanılan ve başarısı onaylanmış, çözüme yönelik  “Yakala – Kısırlaştır – Aşıla – Yaşat” prensibine uygun ekipmanlardır. Tarife göre kullanılırsa başarı oranı çok yüksektir. Sağlamlığı ve katlanır özelliği ile uzun yıllar saklayıp kullanılacağı için ekonomiktir.

Sokak Hayvanları İstilasını Önlemenin Yolu

Sokak Hayvanları için;

  • Hayvan sevgisi sadece bir hayvanı satın alıp, evde hayvan beslemek veya hayvana dokunabilmekle ilgili değildir. Hayvana dokunmaktan korkan, evinde veya çalıştığı yerde hayvan besleyemeyenler de hayvan haklarını ve hayvan sağlığının korunması ve geliştirilmesinde görevlere sahiptirler.
  • Kapımızın önüne bir kap su ve bir kap yemek koyarak da sokak hayvanlarına yardımcı olabiliriz. Şiddet görmüş, yaralanmış, aç veya bakımsız, sahipsiz başıboş bir yavru gördüğümüzde ona dokunamasak da bir telefonla ilgili birimlere haber vererek onun yaşamını kurtarabiliriz ve yardımcı olabiliriz.

 

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, sokak hayvanları istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak iletişime geçiniz.

Sokak Hayvanları Gerçekleri ve Efsaneler

  • Salya akması = kuduz algısı yanlıştır. Bazı köpeklerde genetik olarak salya akması yaygındır. Yine bazı enfeksiyonlarda da ağızdan salya gelmesi görülebilmektedir.
  • Kediler nankör değildir. Her canlının kendi doğasında kendine özgü bir yaşamı vardır. Kediler bilinenin aksine yalnız yaşayan soliter canlılar değildir.
  • Yavru kediler saatte 50 kilometre hızla koşabilir ve kendi boylarının 3 katı uzağa atlayabilirler.
  • Kediler karanlıkta insanlardan 6 kat daha iyi görürler.
  • Köpeklerin koku alma duyuları çok gelişmiştir. İnsanlardan binlerce kat daha iyi algılayıp, ayırt edebilirler. Bu yetileri sayesinde kayıp insanları bulabilirler.
  • Kedilerin yemeklerini ayakaltı bir yere koymayın. Yemek yerken mahremiyet isterler. Bu sebeple sıkça geçilen yerler yemek alanı olarak doğru değildir.
  • Kedilerin duyma yetileri, köpeklerden ve insanlardan daha güçlüdür.
  • Kediler yüksek frekanslı sesleri duyabilirler. Kemirgenler bu sesi iletişim için kullanırlar; köpekler ve insanlar bu sesi duyamazlar.
  • Kedi ömrü ortalama 15-16 yıldır.
  • Köpekler, dişlerinizi gösterdiğiniz için gülümsemeyi agresiflik göstergesi olarak algılayabilirler.
  • Kedilerde köprücük kemiği yoktur. Bu sayede başının sığdığı her yere girebilir.
  • Dalmaçyalı cinsi köpekler doğduklarında tamamıyla beyazdırlar, siyah lekeleri sonradan oluşur.
  • Kediler, uykuyu en seven memelilerdendir. Günün 16 saatini uyuyarak geçirirler. Bazıları kedilerin yürürken bile uyuyabildiklerini söyler. Bununla birlikte kedilerin en aktif olduğu saatler, akşam saatleridir.
  • Kediler 100 değişik ses, köpekler ise 10 ses çıkartabilirler.
  • Köpeklere davranışlarını kontrol edebilmeleri için yardım ettiğiniz takdirde sizin sadık dostunuz olmamaları için hiç bir neden kalmayacaktır.
  • Kediniz ses tonunuzdan ne söylediğinizi anlar. Onlarla konuşabilirsiniz! Mesela bağırdığınızı çok iyi anlarlar.
  • Kedilerle ne kadar çok konuşursanız, sizinle daha çok konuşmaya başlarlar.
  • Kediler elektrik prizleri ile kablolarla oynamaya çok severler.
  • Köpeklerin ter bezleri ayaklarındadır.
  • Kedilerin bıyıkları çevredeki hareketlere karşı son derece duyarlıdır. Ani bir hareket hemen bıyıklar tarafından algılanır.
  • Kediler oyun oynamaya bayılırlar. Özellikle yavru kediler için oyun aynı zamanda sosyalleşme anlamındadır
  • Köpekler doğdukları andan itibaren insanlara karşı sevgi duyarlar. Bu şekilde dünyaya gelen tek hayvan türü köpektir.
  • Kediler uyanık kaldıkları zamanın 1/3ünü kendilerini temizleyerek geçirirler.
  • Aynı insanlar gibi, köpeklerde eğitim alabilir ve becerilerini geliştirebilir. Bu eğitimlerin en zoru K9′dur. K9 köpekleri zor bulunur ve çok pahalıdır.
  • Yavru kedilerin sürekli uyumalarının sebeplerinden biri, bir büyüme hormonunun yalnızca uyurken salgılanmasıdır.
  • Kedilere göre evdeki iki ayaklılar, onlara bakmak ve canları istediklerinde kendilerini sevmekle yükümlü birer köledir. Köpeklerin aksine kediler insanları sahipleri olarak görmezler.
  • Eğer bir kedi size bakarak gözlerini kısıyor ve kırpıştırıyorsa bu sizinle dost olduğu anlamına gelmektedir.
  • Her kedinin burun izi, insanların parmak izleri gibi kendilerine özgüdür.
  • Mavi gözlü kediler genellikle sağır doğarlar. Van kedileri, bu gruba dahildir.
  • Kediler için; dik bir kuyruk gururu, yana yatmış bir kuyruk saldırganlığı gösterir.

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi