444 85 57

Yılanlar

Yılanlar Hakkında Genel Bilgi

Türkiye'de yılan sorunuyla karşılaşmak nadirdir. Utangaç bir canlı olarak yılan görürseniz, mümkün olduğunca çabuk geçip gitmesi muhtemeldir. İnsanlarla temas kurmaktan kaçınmaya eğilimlidirler, böylece sizden ve evcil hayvanlarınızdan uzak dururlar. Her ne kadar çoğu yılan türü ısırabilen Zehirli Yılan haricinde zararsız olsa da, kendi emniyetiniz ve yılanın güvenliği için yılanlara asla dokunmamalısınız ve mümkün olduğunca tedirgin olmamaya çalışınız. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Yılanlar Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Vücut ince, uzun ve silindirik şekilli olup, pullarla kaplıdır. Pulların büyüklükleri ve dizilimi, sistematik açıdan önem taşır. Üyeler körelmiştir. Ancak bazı gruplarda üye kalıntılarına rastlanır. Dış kulak açıklığı, kulak zarı, dış ve orta kulak ile östaki borusu bulunmaz. Göz kapakları yoktur, gözü örten sabit bir şeffaf plak bulunur. Yılanlar yumurtlayarak ürerler. Yumurtalardan ergine benzer yavrular çıkar. Bunlar hemen başlarının çevresine bakarlar. Boa, anakonda ve engereklerin çoğu yavrularını doğurur. Bunlar gerçek doğum değildir. Yumurtalar ana karnında gelişip açıldığından doğum gibi görülür. Buna “ovoviviparite” denir. Gebelik süresi 2 aydır.

Çene kemikleri kaynaşmamıştır. Kural olarak av önce felç edilir veya öldürülür, sonra da bütün olarak yutulur. Göğüs kemiklerinin (Sternum) bulunmaması, iri avların yutulmasına yardımcı olan diğer bir özelliktir. İç döllenme görülür. Bazılarında güçlü zehir bezleri ve çeşitli tipte zehir dişleri bulunur. Çoğu türde ayrıca, savunma veya karşı cinsin ilgisini çekme amaçlı olarak koku bezleri vardır. Bazı yılan gruplarında ise, avın vücut sıcaklığını algılayabilen (termosensor), kızılötesi ışınlara duyarlı "çukur organları" bulunur.

Yılanlar Türleri

Zehirli – Bayağı Engerek - Vipera berus

Koyu kahverengi, kırmızımsı veya baştan kuyruğa doğru siyah zikzak, iki tarafında benekler. Bazen tamamen siyah engerekler mevcuttur. Uzunluğu 55 cm. Her 2-3 yılda bir kez ürerler. Yaz sonunda doğan yavrular 3 ila 20 adet aralığındadır. Çekingen olma eğilimindedir, sadece köşeye sıkıştığında veya panik halinde ısırır. Güneşli yerlerde baskın olduğu görülür. Fundalık, batak zeminler, bataklıklar, orman kenarları, kaba çayırlar; bazen metruk kentsel alanlarda ve demiryolu bankalarında görülürler. Kumlu ve kireçli toprakları tercih ederler. Killi topraklarda nadiren bulunurlar.

Su Yılanı - Natrix natrix

Zeytin yeşili, kahverengi veya gri renklidir. Boynunda siyah işaretin yanında sarı veya beyaz işaret vardır. Alt tarafı siyah çubuklu, üst tarafta bazı siyah noktalar yer alır. İşaretler bazen soluktur. 75 cm uzunluğundadır. Çok hızlı hareket eder, ancak zehirli değildir. Güçlü yüzücülerdir. Kösele derili yumurtalar, Haziran ve Temmuz aylarında 8 ila 40 arası partiler halinde serilir, 10 hafta sonra kuluçkalama gerçekleşir. Canlı kalabilmek için yumurtaların 21 ila 28 santigrat derecede durması gerekir, bu nedenle sıklıkla çürümüş bitki örtüsü ve gübre yığınlarında bulunurlar. Zehirli olmamakla beraber savunması anal bezlerinden sarımsak kokulu sıvılar üretmektir. Göletler, göller, nehirler, kanallar, bataklıklar ile ilişkilidir. Çevredeki yaşam alanlarında geniş kapsamda dolaşır: Ormanlık, otlak, düşük yoğunluklu tarım arazileri, fidanlık, metruk kentsel alanlar. Uzun mesafelerde yolculuk edebilir. Kompost yığınları ve havuzlar çayır yılanlarını çekebilir.

Pürüzsüz Yılan - Coronella austriaca

Gri veya kahverengi renktedir. Sırtında koyu lekeler, normalde çiftler halindedir. Kafasında koyu lekeler bulunur. 55 cm uzunluğundadır. Zehirli değildir. Yumurtalar kumlu topraklarda, sıcak yerlerde gömülüdür. Cisimlerin altında bulunur.

Yılanımsı Kertenkele - Anguis fragilis

Kahverengi, bakır, altın veya gri renklidir; Yan tarafları siyah / koyu kahverengi renklidir ve sırtta ince şerit olabilir. Küçük kafalı, genellikle siyah beneklidir. Çok parlak, ölçeğe göre metalik parlaklıktadır. Kuyruk sıklıkla kördür. 35 cm uzunluğundadır, ancak kuyruklarını sıklıkla kaybettikleri için daha kısa olabilirler. Yılanımsı kertenkele kış boyunca uyur. Yılanımsı kertenkele, hava durumuna bağlı olarak Ekim ayının ortalarından sonuna kadar veya Mart başında kış uykusuna yatar. Yumurta bırakmazlar, ancak Ağustos ortasından Eylül sonuna kadar genç yaşta doğum yaparlar. Fidanlık, bataklıklar, bozkır, orman kenarları, kaba çayırlar; genellikle metruk kentsel alanlarda ve demiryolu alanlarında sıklıkla bulunur. Uzun çimenli bahçelerde ve ahşap kazık gibi sığınaklarda bulunurlar. Şehir bahçelerinde bulunabilirler.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde yılan ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riskini azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar.
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder.
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler.
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır.
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur.
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: Yaşam alanınızda insektisit (zararlıya yönelik kullanılan ilaç) kullanımını minimum düzeyde tutarak geliştirdiğimiz uygulama ve inovatif ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretiyoruz.
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz yılan türüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Yılan türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamaları(kokulu) yapar.
  • Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve yılan türüne bağlı ziyaret planları ve çalışmalara yönelik uygulamalarımız vardır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından yılan istila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve yalıtım çözümleri sunarlar
  • Ziyaret Sıklığı: Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62  nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

Türkiye'de yılan görmek nadirdir. Bir yılan bulursanız, en aktif oldukları genellikle Temmuz ile Eylül ayları arasında bu durum gerçekleşecektir.

Yalnızca geniş tenha yaban hayatı alanlarını içeren bostanlıklarda yılan olacaktır. Çoğu bahçe alanında yılan görüldüyse muhtemelen sadece oradan geçiyorlardır.

Endişeleriniz varsa, dikkate almanız gereken yılan belirtilerini tespit etmek zordur. Bunlar arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Zehirli Yılanlar ve Çayır Yılanları, kış uykusundan çıktıktan sonra derilerini dökme eğilimi gösterirler.
  • Özellikle fundalık alanlar boyunca hafif kirli veya kumlu yüzeylerle dönemeçli yollar

Yılan için hızla uygulama yapılmazsa, yılan sorunları işinizi etkileyebilir. Sorun sadece çalışanlar için tahammül edilemez olması değil, müşterilerinizin de uzaklaşmasına neden olabilir. Siz gelir kaybederken, işyeriniz imaj kaybedebilir.  

 Ücretsiz yılan mücadele teklifi için bizimle iletişime geçin

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretebilme
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışabilen bir şirket,
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümler üretebilme,
  • Verilere dayalı iş ve süreçlerini etkinlik açısından izleyebilen,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarının erişebilir olması,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahip olma,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme imkânı,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmış olma,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından problem yaşamazsınız,
  • Kalite, gıda güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Müşteri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Risklerinizi etkin yöneterek rakiplerinizin önüne geçmiş,
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarını engellemiş olursunuz.

Yılanlar Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

  • Su yılanları ve yılanımsı kertenkeleler zararsızdır ve sıklıkla bahçeleri ziyaret ederler
  • Su yılanları, kurbağalar gibi amfibileri yakalamak için bahçelere girerler.
  • Zehirli yılanlar bahçelerde nadiren bulunurlar ve yalnızca tercih ettikleri yaşam alanlarına yakın yaşıyorsanız ortaya çıkarlar.
  • Zehirli yılan ısırıkları çok nadirdir ve çoğunlukla yılan ele geçirildiğinde gerçekleşir

Yılanlar İstilasından Emin Değilseniz

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.

Nasıl Önlenir

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, yılanlar için ideal üreme alanları vardır. Bol gıda, sıcaklık, su ve yuvalanma alanlarıyla bu korkutucu canlılar tüm yıl boyunca istilalarına devam edebilirler.

Yılanlar İstilasını Önlemenin Yolu

Yılanları önlemenin en etkili yolları;

  • Düzenli aralıklar ile çimleri biçmek
  • Yılanlara gizlenme imkânı veren az miktarda yetişen bitkileri ve çalıları temizlemek.
  • Taşlık bahçeleri, molozları, odun veya günlük yığınları temizlemek, gübre öbeklerini kapalı kutularda tutmak.
  • Barınaklar, avlu ve duvarların altında saklanabilecekleri delikleri kapatmak.
  • Havuzların etrafını sıkı çitler veya duvarlarla örmek caydırıcı olabilir.

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı yılan istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak iletişime geçiniz.

Yılanlar Gerçekleri ve Efsaneler

  • Zehirli yılanların boyun kısmı belirgin, üçgen şeklindedir. Zehirsiz yılanların başı daha oval yahut daha düzdür, boyunları ise neredeyse yok gibidir.
  • Temiz bir cam üzerine konulan yılan hiçbir yere gitmeden, sadece olduğu yerde bile, istediği kadar kıvrılabilir.
  • Yılanların dış kulakları yoktur ve sadece düşük frekanslı sesleri duyabilirler.
  • Yılanlar dünya üzerinde sadece Antarktika'da yaşamaz. Onun dışında dünyanın her yerinde en az bir yılan türü yaşar.
  • Yılanların boyutları oldukça değişkendir. En küçük yılan 10 santimetre uzunluğuyla iplik yılanıdır. En uzun yılan ise boyu 7 metreyi bulabilen dev pitonlardır.
  • Dünyada yaklaşık 3 bin 400 yılan türü bulunuyor. Bunların sadece 600'ü zehirli. Zehirli yılan türleri arasında sadece 200 tanesi insanlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
  • Bazı yılanlar çift başlıdır. Hatta birbirleriyle yemek kavgasında bile bulunabilirler.
  • Yılanların 112 milyon yıl önce 4 ayaklı sürüngen atalarından evrimleştiğine inanılıyor. Piton ve boğa yılanlarının hala arka ayaklarının izleri olduğu düşünülüyor.
  • Yılanlar ormanlarda, çöllerde, denizlerde ve dağlarda yaşarlar. Himalayalar'da da 4900 metre yükseklikte yılan türüne rastlanmıştır.
  • Bir çıngıraklı yılanın kuyruğunun sallanmasına neden olan kaslar dünyanın en hızlı hareket eden kaslarıdır. Saniyede 50 kez kasılır.
  • Dünyanın en zehirli yılanlarından biri olan Kara Mamba'nın ısırığı bir insanı 45 dakika içinde öldürür. Panzehiri bulunmadan önce bu yılanın ısırdığı insanın ölüm oranı yüzde 100'dü.
  • Birçok yılanın kafalarından daha büyük avları yutmaları için hareketli çeneleri bulunmaktadır.
  • Brezilya'da Yılan Adası olarak bilinen, dünyanın en çok yılan nüfüsunu barındıran bir ada bulunuyor. Her 1 metrekarede 11 yılan olduğu tahmin ediliyor.
  • Güney Amerika'nın tropikal yağmur ormanlarının yerlisi olan yeşil anaconda dünyadaki en ağır ve en büyük yılan olarak kabul edilir. Bildirildiğine göre 227 kg ağırlığı geçebilir ve neredeyse 9 metre uzunluğa ulaşabilir.
  • Pitonlar ve bazı Boa yılanları, sıcakkanlı avlarını görmeye yarayan burunlarının üzerinde kızıl ötesine duyarlı alıcılara sahiptirler.
  • Zehirli yılanlar her yıl dünyada yaklaşık 90.000 insanı öldürür. Ancak, en ölümcül hayvanlar olmaktan çok uzaktırlar. Örneğin sivrisinekler yılda 1 milyondan fazla insanı öldürür.
  • Güneydoğu Asya'ya özgü 'uçan yılanlar' olarak bilinen bir yılan türü 100 metreye kadar mesafelerde ağaçtan ağaca süzülebilme yeteneğine sahiptir.
  • Yılanların göz kapakları olmaz. Bunun yerine, onlar brille denilen, şeffaf, disk şeklinde cilt veya koruma için gözleri kaplayan bir tabakaya sahiptirler.

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi