444 85 57

Pireler

Pireler Hakkında Genel Bilgi

Pire istilaları, evinizde hem kimyasal hem de fiziksel uygulamaları içermesi gereken kapsamlı bir plan gerektirir. Zeminde yapılan ilaçlama uygulaması ile yetişkin pireleri bitirdikten sonra problemi tamamıyla kontrol altına almak için, aynı zamanda koltuklar, yataklar ve halılara da müdahale edilmelidir. Bazen pireyi uzak tutmak tek seferlik uygulama ile mümkün olmayabilir genellikle bu bir süreçtir doğru ilaçlar ile uygulama yapılması pire sorunundan daha hızlı bir şekilde kurtulmanızda önem teşkil eder. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Pireler Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Geriye doğru uzayan dikenlerle kaplı, yanlardan iyice basıklaşmış vücutlarıyla dikkat çeken pireler yaklaşık 1 – 10 mm. boylarındadır. Genellikle sarı tonlarında kahverengi, koyu kahverengi ve siyaha yakın koyu renktedirler. Çok güçlü bacakları sayesinde boyundan 200 katı aşkın sıçramalar yapabilirler. Pirelerin hayatı uzundur. Aralarında 1 – 2 yıl yaşayan türleri vardır. Dişi pireler yumurtalarını genellikle barınaklarda, zemin çatlaklarına, hasırların, kilimlerin, halıların altına, tozlu yerlere bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar organik artıklar ve yetişkin pirelerin pislikleriyle beslenirler. Larvalardan pupalar ve pupalardan yetişkin pireler çıkar. Bu gelişme süresi çevre ısısına ve pire türüne bağlı olarak değişir. 20 – 30 gün olabileceği gibi uygun olmayan şartlarda özellikle pupa dönemi uzayarak gelişme aylarca hatta bir yıl sürebilir. Pire, veba ve endemik tifüs yayılmasında aracıdır.

Pireler Türleri

İnsan Piresi - Pulex irritans

Erginleri 0.8-8 mm boyunda, yanlarda kuvvetli olarak basılmış, siyah veya kahverengi tonlarda, deri kitinleşmiştir. Bırakılan yumurtalardan 4-5 gün sonra larvalar çıkar. Larvalar erginlerin dışkıları ile beslenirler. Döl süreleri hava ve besin durumuna göre 15 gün ila 1 yıl arasında değişir. Vücutta her hangi bir yeri ısırabilirler, bunun yanı sıra derinin üzerinde yürüdükçe kaşıntı yaratabilirler.

Kuş Piresi - Ceratophyllus gallinae

Kuş pireleri tavuk kafeslerinde, damızlıklarda ve benzer ortamlarda inanılmaz seviyede üreyebilirler. Yetişkin pireler genelde kahverengidir ve 1-8 mm. uzunluğundadır. Ağızları deriyi delebilecek ve kanı emecek biçimde uyarlanmıştır. Bu parçalar kafadan aşağı doğru gelir. Yuvalanma dönemlerinde taşıyıcı ve/veya ergenin düzenli kan besini ulaşılabilir olduğunda sürekli türerler. Eğer yuva yeniden kullanılıyorsa pupa yeniden yumurtlayacak, çiftleşecek ve üreme döngüsünü tamamlayacaktır. Kuş bitleri çok kısa bir süre kapalı alanlarda ve sadece yuvalarda yaşayabilirler. Kuşlar yuvadan ayrıldıklarında ergin bitler de yeni bir taşıyıcı bulmak zorundadırlar.

Köpek Piresi - Ctenocephalides canis

Ergin köpek pireleri kedi ve köpeklerin kanlarından beslenirler; zaman zaman insanları da ısırır. Tenyalar gibi insanları da etkileyebilirler. Yetişkinlerin rengi kahverengi siyahtır, ancak beslendikten sonra kırmızımsı siyah görünürler. Yetişkin pireler 1-4 mm uzunluğundadır. Bacaksız larvalar kırık beyazdır ve 5 mm uzunluğundadır. Pireler 4 evreden geçerler: Yumurta, larva, pupa ve yetişkin larvalar yetişkinlerden daha uzundur ve etrafında kümelendiği yerin kuru kan kalıntıları, dışkı ve organik maddelerle beslenirler. Vücutları yana doğru düzleşmiştir bu durum hayvanın tüyleri arasında daha rahat hareket etmelerini 6m. zıplayabildiklerinde taşıyıcıdan taşıyıcıya atlayabilirler, bahçe çimleri etrafında kümelenebilirler.

Kedi Piresi - Ctenocephalides felis

Kedi pireleri taşıyıcının uygun olup olmadığını ısırana kadar karar veremez. Eğer uygun değilse yakın bir süre içinde pire hayvandan ayrılır. Kedi piresi 2-3 mm uzunluğunda kanatsız kenelerdir. Bir uçtan diğer uca düz şekillidirler ve zıplamalarını sağlayan uzun bacakları vardır. Diğer pire türlerinden ayıran yanaksal ve pronotal petekleri vardır. Pireler dört evreden geçerler: Yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Yumurtalar küçük ve beyazdır. Bu fazların hepsi iki hafta ile 8 ay arasında gerçekleşir. Yetişkin pireler hayvan titreşiminden ya da insan hareketinden, basınçtan, ısıdan gürültüden ya da karbondioksit belirtilerinden potansiyel kan besini olduğunu anlar. Bir kedi piresi yalnızca insan kanı üzerinden beslenerek yaşam döngüsünü tamamlayamaz. Bu pireler kedi yatağı gibi taşıyıcının genellikle dinlenme yerlerinde yaşarlar. Bu yerler gelişmemiş pirelerin olgunlaştığı yerdir.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde pire ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riskini azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder.
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler.
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır.
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  •  Hedefe Yönelik Uygulamalar: Yaşam alanınızda insektisit (zararlıya yönelik kullanılan ilaç) kullanımını minimum düzeyde tutarak geliştirdiğimiz uygulama ve inovatif ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretiyoruz.
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz pire türüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Pire türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamaları(kokulu) yapar.
  • Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve pire türüne bağlı ziyaret planları ve çalışmalara yönelik uygulamalarımız vardır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından pire istila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve yalıtım çözümleri sunarlar
  • Ziyaret Sıklığı: Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62  nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

Pirelere hızla uygulama yapılmazsa, pire sorunları işinizi etkileyebilir. Sorun sadece çalışanlar için tahammül edilemez olması değil, müşterilerinizin de uzaklaşmasına neden olabilir. Siz gelir kaybederken, işyeriniz imaj kaybedebilir.

Ücretsiz pire mücadele teklifi için bizimle iletişime geçin.

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretebilme,
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışabilen bir şirket,
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümler üretebilme,
  • Verilere dayalı iş ve süreçlerini etkinlik açısından izleyebilen,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarının erişebilir olması,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahip olma,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme imkânı,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmış olma,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından problem yaşamazsınız,
  • Kalite, gıda güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Müşteri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Risklerinizi etkin yöneterek rakiplerinizin önüne geçmiş,
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarını engellemiş olursunuz.

Pireler Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Ergin pire aktivitesine sahip değilseniz, bazen evinizdeki pire aktivitesinden kurtulmadığınız halde,  kurtulduğunuzu düşünebilirsiniz. Çünkü pire yumurtasını ayırt etmek zordur.

Pireler evcil hayvanlarınızın vücuduna yumurtalarını bırakır. Ama orada kalmazlar. Yumurtalar kolaylıkla düşebilir ve halı, kilim, yatak örtüleri, döşeme tahtası  üzerinde gizli kalabilirler. Pire yumurtaları küçük(0.5 mm uzunluğunda) oval ve beyazdır. Bu durum pürüzlü yüzeylerde veya malzemelerde onların görünmesini imkansızlaştırıyor

Pireler İstilasından Emin Değilseniz

  • Pire kozaları iki yıl boyunca inaktif kalabilir, şartlar uygun olduğunda yumurtadan çıkabilir
  • Pire yumurtaları küçük (Yaklaşık 0,5 mm uzunluğunda) oval ve beyazdır. Bu yüzden onları halı kilim ve hayvan yatağında görmek neredeyse imkansızdır.
  • Pirelerin ömrü yaklaşık 2 haftadan 8 aya kadar olabilir.
  • Pireler hızlı çoğalabilir. Bu da profesyonel yardım almadan pireyi tamamen önlemenizi zorlaştırır

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz

Nasıl Önlenir

  • Evcil hayvanınızın üzerinde pire görebiliyor musunuz? Bunlar normalde kırmızımsı kahverengi ve 2 mm uzunluğundadır.
  • Kedi veya köpeğinizin boyun, baş ve bacaklarını kontrol edin. Bunlar pire aktivitesi görebileceğiniz hedeflenmiş alanlardır.
  • Evcil hayvanınızın derisine incecik siyah dışkı için dikkatlice bakın. Bu pire kiri veya yetişkin pire dışkısı ve karabiber gibi görünür. Ayırt etmenin en iyi yolu, daha küçük siyah noktaları görmek için beyaz bir kağıdın üzerinde pire tarağı kullanmaktır.
  • Pire probleminin diğer işareti evcil hayvanların yatağındaki, halı ve kilimdeki kirlerdir.

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, pireler için ideal üreme alanları vardır. Bol gıda, sıcaklık, su ve yuvalanma alanlarıyla bu korkutucu canlılar tüm yıl boyunca istilalarına devam edebilirler.

Pireler İstilasını Önlemenin Yolu

Pireleri, önlemenin en etkili yolu onları gıda, su ve barınaktan yoksun bırakmaktır. Onları ortadan kaldırmak için;

  • Hiçbir şey yapmadan önce halıları, mobilyaları, döşeme tahtaları arasındaki kırıkları, kumaş yüzeyleri vakumlu süpürgeyle süpürün. Sadece yetişkin pirelerden kurtulmak olmaz, yumurta ve larvalardan kurtulmak gereklidir. Pire  larvası ve halı, kilim gibi organik materyallerde toplanan yetişkin pire dışkısından beslenirler. Gıda kaynağını kaldırmak önemli bir adımdır
  • Elektrik süpürgesini çok dikkatli temizlenmeli çünkü pireler hala hayatta olacak.
  • Evcil hayvanınızı pire tarağı ile düzenli olarak tarayın ve her hafta yatağını yıkayın  (İdeal sıcaklık 50°c veya yukarısı)
  • Evcil hayvanınızda kaşınma ya da ısırık izleri görürseniz, veterinerinizle konuşmalısınız. Onlar evde evcil hayvanınız için kullanabileceğiniz pire spreyi veya tozu önerebilir.
  • Düzenli vakumlu süpürme.
  • Evcil hayvan yataklarının ideal olarak 50°C ve haftalık olarak yıkanması
  • Tilki, tavşan kemirgen ve geyik gibi diğer yaban hayatı canlıları pire taşıyabilir -  Evcil hayvanınız dışarıda ise kolayca pireleri toplayıp getirebilir, bu yüzden pire tarağı kullanarak düzenli kontrol edin.
  • Larvalar organik materyallerden, halı, yatak ve mobilyalardan beslenirler. Pireleri önlemek için potansiyel gıdaları kaldırmak gerekir. 
  • Yeni bir eve taşınırken yumurta veya “pire kiri” belirtileri için halı ve döşemeleri inceleyin. Önceki sahiplerinin evcil hayvanları var ise pire larvaları sizi bekliyor olabilir.

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı pire istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak iletişime geçiniz.

Pireler Gerçekleri ve Efsaneler

  • Pire sadece güçlü ayakları sayesinde çok uzak mesafelere kadar zıplarlar pirelerde kanat yoktur.
  • Pire larvaları, ışığı tercih etmezler
  • Pireler, evcil hayvanlarda 1 numaralı deri hastalığı nedenidir.
  • Pirelerin yalnızca %5’i evcil hayvanınızın üzerinde yaşarken, %95’i eviniz dahil olmak üzere farklı ortamlarda yaşarlar: halılar, kilimler ve kanepelerde.
  • Pire istilaları, yumurta sayısının çokluğu nedeniyle hızlı bir şekilde kontrolden çıkar. Dişi pireler günde 50 adede kadar yumurta bırakır; bu 50 gün sonra 2500 yumurta demektir!
  • Pireler günde 400 kez ısırabilir ve kendi ağırlıklarının 15 katına kadar kan emebilir.
  • Pireler yıl boyu sorun teşkil eder ve kış boyunca evlerinizde kolayca hayatta kalırlar.

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi