Tatarcık sineği, zararlı bir canlı olup halk dilinde "yakağan, yakarca" olarak adlandırılmaktadır. İlk bakışta çok zarar vermeyen bir sinek türü gibi algılanan bu canlı, ölümle sonuçlanan tehlikeli hastalıklara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle tatarcık sineği mutlaka profesyonel ilaçlama yöntemleri kullanılarak etkisiz hale getirilmelidir. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.
Tatarcık (Phlebotomus), çiftkanatlılar (Diptera) takımının Psychodidae familyasından zararlı böcek cinsi. Türkiye'de insan sağlığı için en tehlikeli böceklerdendir.
Tam başkalaşım (holometabol) geçiren kum sineklerinin yaşam döngüsünde yumurta, larva, pupa ve ergin olmak üzere dört yaşam evresi bulunmaktadır. 30- 70 arasında yumurta (0,1 mm en - 0,3 mm uzunluk boyutlarında) dişi tarafından humus/organik madde bakımından zengin nemli topraklara bırakılmaktadır. Ortalama 4-20 gün içerisinde açılan yumurtadan çıkan larvalar organik atıkça zengin ve nemli hemen hemen her türlü (ağaç kökleri, ağaç kovukları, mağaralar, topraktaki küçük çatlak ve yarıklar, çamur duvarlar, kemirgen yuvaları, gübreler, çim birikintileri, yaprak küfleri, hayvan dışkıları vb.) habitatta gelişerek dört larva evresi geçirmektedirler. Larva gelişim süresi larvanın yeterli besin bulmasına, ortamın sıcaklığına, nemine ve kum sineği türüne göre değişmekle birlikte yaklaşık 20-30 gün sürmektedir. İdeal koşullarda pupa süresi 6-13 gün kadar sürmektedir. Ergin hale gelen dişi ve erkek kum sinekleri enerji gereksinimleri için bitki özsuları ile beslenirler. Hem sucul ortamda gelişmemeleri hem de uzun gelişim süresi açısından da sivrisineklerden ciddi şekilde ayrılmaktadırlar.
Palearktik bölgede bulunurlar. En fazla 5 cm boyunda olabilen küçük sineklerdir. Kelebeklere ("güvelere") benzer şekilde, kanatları abdomen üzerinde çatılı duran ve onlar gibi pul benzeri kıllanmalarıyla diğer sinek türlerinden ayrılan güve sineği (Psychodinae) ya da kelebeksi görünmeyen, onlar gibi kanatları çatı gibi durmayan ve fazla kıllı olmayan tatarcık (Phlebotominae) adlarıyla bilinirler. Larvalarının yaşam ortamlarına özelleşmesi farklı ekolojik gruplara ayrılmasına sebep olmuştur. Larvaları, temiz sularda, kirli sularda, tatlı ve tuzlu sularda, yosunlarda, bitki özsularında, mağaralarda, çürüyen bitkilerde, gübrelerde, atıklarda gelişir. Tropik ve subtropiklerde bulunan, Türkiye'de en çok tanınan tatarcık (Phlebotomus) dişileri memeli ve kuşların kanı ile beslenirler ve bazı hastalıkların vektörüdürler. Erkekleri ise, insan dışkıları, mutfak ve çöp artıkları ile beslenir Sycorax erginleri sürüngen ve amfibilerden kan emmek suretiyle beslenirler.
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde tatarcık ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar ile isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.
Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riski azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.
Teklİf AlFabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve profesyonel çözümler alın.
İşletmenizdeki tatarcık sineği varlığı iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Tatarcık istilasında bütün işletmeler risk altındadır.
Ücretsiz tatarcık teklifi için bizimle iletişime geçin
Teklİf AlTatarcıkların ana göstergesi yetişkinlerinin havada uçarken görülmeleridir.
Tatarcıkları elektrikli sinek öldürücü cihazlar dış ortamlardaki sinekler ile mücadele etmeye yardımcı olabilir fakat aynı zamanda birçok yararlı haşereyi de öldürür. İç mekanlar da, elektrik prizlerine takılan tuzaklar mor ötesi ışıklar yayarak çalışmaktadır. Uçan sinekler ışığa gelir ve yaklaştıkları zaman yapışkan yüzey tarafından yakalanmaktadır. Bu yöntemlerin çoğu, bireysel oranda yetişkinleri hedeflemektedir. Larvalar dâhil tüm sinek istilasını uygun bir şekilde yok etmek için en iyi yol, bir ilaçlama firmasına başvurmak olacaktır. Tatarcık böceği tehlikeli olmaması ve haşere olduğundan daha az önemsenmiş gibi gösterilse de; bunların çok hareketli bir şekilde üreyip sürüler halinde istila edilmiş alanlarda çoğaldıklarının unutulmaması önemlidir.
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, bazı tatarcık türleri için ideal üreme alanları vardır. Bol gıda, sıcaklık, su ve yuvalanma alanlarıyla bu böcekler tüm yıl boyunca istilalarına devam edebilirler.
Tatarcıkları önlemenin en etkili yolu onları gıda, su ve barınaktan yoksun bırakmaktır. Onları ortadan kaldırmak için;
Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, tatarcık istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak süpervizörler ile iletişime geçiniz.
Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi