444 85 57

Kene

Kene Hakkında Genel Bilgi

Kene, sadece ken emen, rahatsız eden bir haşere veya zararlı değildir. İnsanlar için ölümcül olabilen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ve Lyme hastalıklarının taşıyıcısı ve hastalığa sebep olan çok tehlikeli bir zararlıdır. Keneler tüm sıcak iklimlerde görülebilmektedir. En çok yeşillik alanlar tehlike arz ettiği için dikkatli olmak gerekir. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Kene Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Keneler (Ixodida), örümceğimsiler (Arachnida) sınıfının akarlar (Acarina) alt sınıfından eklem bacaklı monotipik takımı ve onun üst familyasıdır. Keneler zorunlu kan emici ektoparazitlerdir. Keneler larva, nimf ve ergin dönemlerde herhangi bir konaktan mutlaka kan emmek zorundadır. Keneler gelişme evrelerine göre kan emmek için farklı bölgeleri tercih ederler. Larvalar derinin en ince olduğu iç kulak derisini tercih ederken, ergin keneler vücudun diğer kesimlerine tutunurlar ve kan emmeye başlarlar. Kenelerde üreme eşeylidir. Çiftleşme kan emme sırasında konağın üzerinde olur. Çiftleşmeden sonra erkek konağı terk eder ve ölür. Dişi kene tam doyuncaya kadar kan emmeye devam eder, daha sonra uygun bir yerde konağını terk eder ve yumurtlar, yumurtladıktan sonra da kendisi ölür.

Ülkemizde tespit edilen H.m.marginatum, H.a.anatolicum ve D.Marginatustaşıyıcı türleri tüm coğrafik bölgelerimizde saptanmalarına karşın, A. Varigeatumsadece bir vaka olarak Hatay’da tespit edilmiştir.

Özellikle, Hyalomma cinsine ait ülkemizde bulunan Hyalomma m. marginatum bu virüsün ülkemizde aktif taşıyıcısıdır.

 H. m. marginatum’un erginlerine ilkbahar yaz aylarında daha çok sığırların vücudunun arka kısımlarında rastlanılmaktadır. Bu kene türü koyun, keçi, deve, at, yabani kemiriciler, kuş, tavuk, kirpi, domuz, geyik ve tavşanlarda da saptanmıştır.

Dünya üzerindeki kene çeşitleri hakkında tam sayı bilinmemesine rağmen yaklaşık 900 kene çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle nemli ve sıcak bölgelerde bulunan keneler, kıtalara ve ülkelere dağılmıştır. Türkiye’de ise 46 farklı kene çeşidi bulunmakla birlikte bunların 38’i Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşımaktadır. Siyah kene, gri kene, güvercin kenesi, geyik kenesi, sığır kenesi, köpek kenesi gibi farklı isimlendirmeleri olsa da genel hatlarıyla ise kene türlerini 2 ana aileye ayırmak mümkündür: Sert Keneler ve Yumuşak keneler.

Kene Türleri

Sert Keneler -

Erkek ve dişileri birbirinden farklı özellikler gösterir. Vücutlarını koruyan kalkan benzeri bir yapıya sahiptirler. Erkek sert kenelerde bu kalkan sırtın tamamını örterken dişilerde sadece bir kısmı örtülüdür. Bacaklarının ucunda pulvilli adı verilen bir çeşit doku ve bu doku üzerinde de çok sayıda tüycükler vardır. Dişi keneler, erkek kenelerden biraz daha büyüktür. Ağızları öne doğru çıkıntılı olduğu için yukarıdan bakınca görünür. Ülkemizde bu gruba ait kene çeşitleri çok yaygın değildir.

Yumuşak Keneler -

Erkek ve dişileri birbirine benzer. Vücutlarını koruyan bir kalkan yoktur. Bacaklarının ucunda tutunmayı arttıran pulvilli dokular bulunmaz. Ağızları gövdelerinin alt kısmında yer aldığı için yukarıdan bakınca ağızları yokmuş gibi görünür. Ülkemizde görülme oranları, sert kenelere göre daha fazladır.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Keneler uçar mı ve keneler zıplar mı gibi soruların sık sorulmasının nedeni, otlak arazilerde sık görülen kenelerin yapraklar üzerinden insanlara ve hayvanlara kolayca geçmeleridir. Kenelerden korunmak için alınabilecek bireysel önlemlerin başında, kenelerin yaşam alanı olabilecek otlak, mera, fidanlık gibi alanlar ve sulak bölgelere gidildiğinde uzun kollu ve paçalı kıyafetler giyilmesi gelir. Kapalı ayakkabılar ve çizmeler giymek, açık renkli kıyafetler tercih etmek, paçaları çorap içine koymak gibi önlemler de dikkate alınabilir. Kene ile mücadelede atılacak en doğru adım ise kene istilasına karşı bu tip alanları, ahır ve ağıl gibi hayvan barınaklarını, hayvan kulübelerini, evleri ve bahçeleri profesyonel kene ilaçlama firmaları aracılığıyla ilaçlatmaktır.
Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riskini azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar.
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder.
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler.
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır.
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur.
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler.

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: Yaşam alanınızda insektisit (zararlıya yönelik kullanılan ilaç) kullanımını minimum düzeyde tutarak geliştirdiğimiz uygulama ve inovatif ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretiyoruz.
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz kenetürüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Kene türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamaları(kokulu) yapar.
  • Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve kene türüne bağlı ziyaret planları ve çalışmalara yönelik uygulamalarımız vardır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından keneistila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve yalıtım çözümleri sunarlar
  • Ziyaret Sıklığı: Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62  nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

Kenelerle mücadelede konusunda konuyu hafife almamalı ve bilinçli olmalı ve kene mücadelesinde uzman yardımı ve en iyi yöntemleri tercih etmelisiniz. Mücadele için profesyonel firmaların güncel bilgilerinden yararlanmayı ve mücadele seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Ücretsiz kene mücadele teklifi için bizimle iletişime geçin.

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretebilme,
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışabilen bir şirket,
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümler üretebilme,
  • Verilere dayalı iş ve süreçlerini etkinlik açısından izleyebilen,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarının erişebilir olması,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahip olma,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme imkânı,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmış olma,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından problem yaşamazsınız,
  • Kalite, gıda güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Müşteri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Risklerinizi etkin yöneterek rakiplerinizin önüne geçmiş,
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarını engellemiş olursunuz.

Kene Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından yerde bulunulurlar. Bu nedenle uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olunması gerekmektedir.

  • Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler tarafından böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürmeleri veya elbiselerine emdirerek kullanmaları, kenelerin bir kaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir.
  • Kenelerin bulunabileceği yerlerde veya piknik alanlarında, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli. Pantolonlar çoraplarının içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştıracağından tercih edilmelidir.
  • Vücut, (koltuk altı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğinin içi, dizlerin arkası baz ve kıllı bölgelerin içi ve çevresi, bacak arası,bel bölgesi) kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli veya kene bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden uzak tutularak çıkartılmadır.
  • Kenenin uzaklaştırılmasından sonra ellerin su ve sabunla yıkanması, kenenin ısırdığı bölgenin ise iyot çözeltisi gibi antiseptikle, alkolle veya deterjanlı su ile temizlenmesi gerekmektedir.
  • Vücuduna kene yapışan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı, kusma gibi şikayetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
  • Keneler çıkartılırken öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
  • Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerilerine sigara basmak, kolonya veya gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
  • Hayvancılıkla uğraşan kişiler, hayvanlarını Mart-Eylül ayları arasında kene yönünden mutlaka ilaçlatmalı, hayvanları meradan geldikten sonra mutlaka kene yönünden kontrol etmelidir.
  • Kene bulunan hayvan barınakları, il/ilçe tarım müdürlüklerinin sorumluluğunda uygun ilaçlarla usulüne uygun olarak ilaçlanmalıdır.
  • Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan veya hasta insanların kan ve kan ve vücut sıvıları ime temastan kaçınmalı, temas halinde mutlaka eldiven, önlük, gözlük ve maske gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.

Kene İstilasından Emin Değilseniz

Kış aylarını ağaç kovuklarında ve duvar çatlaklarında geçiren keneler, havalar ısınmaya başladıkça meralarda, çiftliklerde, piknik alanlarında ve diğer kırsal kesimlerde görülürler. Bahar ve yaz aylarında yoğun olarak ısırılma vakaları gözükür.

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.

Nasıl Önlenir

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, keneler için ideal üreme alanları vardır. Bol gıda, sıcaklık, su ve yuvalanma alanlarıyla bu korkutucu canlılar ilkbahar ve yaz ayları boyunca istilalarına devam edebilirler.

Kene İstilasını Önlemenin Yolu

  • Keneden korunmak için riskli alanlara giderken açık renkli giysilerin tercih edilmesi
  • Piknikte veya çayırda gezmeye çıktığınız zaman çoraplarınızı paçanızın üzerine çekiniz.
  • Kollu gömlek giyiniz ve kolların kenarlarını ilikleyiniz.
  • Ahırlar, çiftlikler, evcil hayvan barınakları benzeri birçok alan, kenelerin en çok bulunduğu alanlardır. Bu alanlara yakın piknik alanlarında çok dikkatli olmanız gerekir.
  • Mücadelede köydeki hayvanların ve barınaklarının tamamının eş zamanlı kene ve diğer ektoparazitlere karşı ilaçlanması
  • Bahçenizi yabancı otlardan arındırın
  • Evcil hayvan sahibi iseniz, özellikle köpek sahibi iseniz hem hayvanınızı gezdirirken, hem gezintiden geldikten sonra hayvanın tüylerinin arasını kontrol etmekte gerekir.
  • Fesleğen ekmek, keneleri uzak tutacaktır.
  • Bir kır gezisine giderken yanınıza elma sirkesi alıp vücudunuza sürerek de kenelerin uzak kalmasını sağlayabilirsiniz

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı kene istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62.numaralı telefonu arayarak süpervizörler ile iletişime geçiniz.

Kene Gerçekleri ve Efsaneler

  • Ön ayaklarının uçlarını kullanarak dokunur ve koku alırlar.
  • Kene türü gözsüz olmakla birlikte sığır kenesi ve köpek kenesi gibi kene çeşitlerinin gözleri bulunur.
  • Bir sert dişi kene bir kere beslendikten sonra binlerce yumurta bırakabilir. Dişi yumuşak keneler ise birkaç kere beslenirler.
  • Türlere göre farklılık göstermekte olup, genellikle dişiler erkeklerden iridir.
  • Beslenmeden sonra, dişi sert keneler dişi yumuşak kenelerden daha fazla şişer.
  • Erkek keneler çiftleştikten hemen sonra ölürler.
  • Türüne bağlı olarak 2 aydan 2 yıla kadar yaşayabilirler
  •  Kenelerin büyüklüğü gelişim aşamasının hangi döneminde olduğuna bağlıdır. Larvalar, kum tanesi büyüklüğündeyken yetişkin bir kene yaklaşık olarak elma çekirdeği büyüklüğündedir.
  • Uçamazlar, yiyecek olmadan 200 gün boyunca hayatta kalabilirler

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi