Bir karınca ordusu; baharda güzel bir piknik organizasyonunuzu kolayca mahvedebilir, ama onları mutfakta dolanırken fark ettiğinizde bu durum çok daha sinir bozucu olabilir. Karıncalar; duvardaki çatlaklardan veya açıktaki tellerden kolayca evlere sızabilir. Karıncalar yiyecekleri kirletebilir, yapılara zarar verebilir ve hatta canınızı acıtan kaşıntılı ısırıklara sebep olabilirler. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.
Karınca, karıncalar (Formicidae) familyasını oluşturan, yaban arıları ve arılarla birlikte zar kanatlılar (Hymenoptera) takımında yer alan, sosyal yaşam gösteren böceklere verilen ortak addır. Karıncalar, boyutları küçük doğal boşluklarda yaşayan birkaç düzine avcı bireyden, çok büyük bölgeleri kaplayan ve sayıları milyonlarca bireyi içeren oldukça yüksek oranda organize kolonilere kadar oluşan topluluklar içinde yaşarlar. Karınca topluluklarında her birey kendi üzerine düşeni eksiksiz olarak yapmaktadır. Her birey için önemli olan kendi istekleri değil koloninin devamlılığıdır. Karıncalar besinlerini üretip depolarken, yavrularını gözetir, kolonilerini korur ve savaşırlar. Hatta terzilik yapıp, tarımla uğraşan, hayvan yetiştiren koloniler bile vardır. Aralarında çok güçlü bir iletişim ağı bulunan bu hayvanlar, toplumsal örgütlenme ve uzmanlaşma açısından bakıldığında, hiçbir canlı ile kıyaslanamayacak üstünlüktedirler.
İşçiler 4-5 mm. uzunluğundadır. Kraliçeler 15 mm. uzunluğundadır. Renkleri koyu kahverengi ya da siyahtır. Bel bölgesinde küçük bir parça (pedisel). İğnesi bulunmamaktadır.
Kraliçeler kışı toprakta geçirirler. Yumurtalar baharın son aylarında bırakılır. Larvalar 3-4 hafta sonra olgunlaşırlar. Larvalar, ilk işçi karıncalar ortaya çıkana kadar, kraliçenin salya salgı bezlerinden gelen salgılar ile beslenirler. İşçi karıncalar, larvaların korunmasıyla yuva kurulmasıyla ve yiyecek sağlanmasıyla ilgilenirler. Üretici erkekler mevsimin sonraki bölümlerinde türerler.
Besin arayan işçi karıncalar yemek kaynakları etrafında iyi belirlenmiş izleri takip ederler. Tatlı besinler tercih edilir, ancak, bol miktarda protein içeren besinler de alınır. Sürü özellikleri – üretken erkekler ve kraliçeler arasındaki eşleşme hareket halindeyken yazın ortalarından sonuna kadar sürer. Erkekler eşleşmeden sonra yok olurlar. Yuva yerleri – genelde toprakta açık alanda ve yapıların güneş alan tarafında kalan döşeme plakalarının altında. Yuva yerleri, yuvanın çıkış deliği etrafındaki ince bir biçimde ufalanmış toprağın varlığı sayesinde tanımlanabilir.
Koyu kahverengi ya da siyaha çalan. 1/8" uzunluğunda. Altı bacaklı. Sırtında iki bel omurgası. Petilleri üzerinde iki düğüm. Göğüs ve baş kısmında oluklar. Göğüs bölgesi bir çift omurga ile tırtıklı. 3-parçalı cluba sahip 12-parçalı duyarga Kanatlı karıncalar termitlerle karıştırılırlar.
Bahar ve Yaz aylarında görülürler. Isıtılan yapılanmalarda yılın herhangi bir vaktinde ortaya çıkmalarıyla bilinirler.
Beslenme – İnsanların yediği herşey ile beslenebilirler. Bunu yanısıra, hayvan maması da yiyebilirler. Görünürlük – Çok sıklıkla geceleri evlere besin aramak üzere girdikleri görülür. Borular ve elektrik kabloları boyunca ilerleyebilirler. Yuvalama – Çayırlık alanlarda ya da taş, odun ya da kereste altında. Tepecikler kaldırım, sıva dibi boyunca ve temellerin etrafında kümeler halinde bulunur. Koloniler, su yakınlarında bulunurlar.
İşçiler 1.5–2mm uzunluğunda, kahverengi karın bölgesiyle sarı-kahverengi. Erkekler 3mm uzunluğunda, siyah ve kanatlı. Kraliçeler 3.5–6mm uzunluğunda, kanatlı ve koyu kırmızı renkte. Siyah gözler. Pedisellerinde 2 küçük parça.
Birden çok kraliçeli koloniler. Sürülenme yılın herhangi bir döneminde gerçekleşebilir. Kanatlı yetişkinler çok nadiren uçarlar, bundan ötürü çok nadiren görülürler. Kanatlar eşleşmeden sonra kaybolur.
Isıtma sistemi ile ilgili izlerine rastlanabilir. İç ortamda yüksek protein içeren besinlerle beslenirler – et, yağlar, kan, ölü böcekler vb. Sürülenme özellikleri – Rahatsız edilen yuvalar aracılığıyla yeni koloniler oluşur. Örnek: Böcek öldüren spreyle ilaçlama sonucu. Her kraliçe yaşamı boyunca 3500’e kadar yumurta üretebilir. Yuva yerleri — Isıtmalı yapıların oyuk bölümlerinin derinliklerinde. Genellikle hastanelerde bulunurlar. Rutubetli ortamlarla bağdaştırılırlar. Kolonilerdeki sayıları birkaç düzine ile 300.000 arasında değişebilir.
Solgun / Yarı saydam bacaklar ve karın bölgesi 1/16 inç uzunluğunda
Beslenme – İç ortam: tatlı maddeler ve hayvansal yağ; dış ortam: özsu üreten böcekler. Yuvalama – iç ortam: küçük alanlar, duvar boşlukları; dış ortam: çiçek saksıları, zemin üzerindeki nesnelerin altı ve gevşek ağaç kabuğu altında. Yerleri – Yüksek derecede nem içeren alanlardan hoşlanırlar mutfak ve banyo dolaplarında bulunabilirler. Koloniler birden çok farklı yuvalama alanlarını işgal edebilirler.
Karıncalar yiyecekleri kirletebilir, yapılara zarar verebilir ve hatta canınızı acıtan kaşıntılı ısırıklara sebep olabilirler.
Karınca öldürücü jel gibi kendi uygulayabileceğiniz ürünlerle küçük bahçe karınca problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Firavun, ateş veya hayalet karıncaları gibi çoklu veya büyük istilalarda yeniden istila oluşumunu engellemek için profesyonel karınca kontrolü gerekir.
Karınca aktivitesinin yeniden oluşmaması için önlemler alınır. Önlemlerin başında depo alanlarında bulunan gıdaların üstünün kapatılması gelir- karıncaların yiyeceğinizin üstüne gelmeden önce nerelerde gezdiğini bilemezsiniz.
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde karınca ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.
Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riskini azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.
Teklİf AlFabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.
Ticari işletmelerde karıncalar daha fazla soruna neden olabilir. Para , mal ve itibarınıza zarar verebilir. Özellikle steril alanlar bulunması gereken işletmelerde ya da gıda ile ilgili işletmelerde daha çok sorun yaratır. Ücretsiz karınca ile mücadele teklifi için bizimle iletişime geçin
Teklİf AlGiriş: Karıncalar, dışarıdan çatlaklar ve yarıklar, havalandırma aracılığıyla evinize birçok farklı şekilde girebilir.
Üreme: Karıncalar hızla çoğalır. Gördüğünüz her biri için duvarlarınızın arkasında çok daha fazla saklanma ve çoğalma olabilir.
Kaçınma: Karıncalarda birçok haşere gibi tek başlarına yaşamazlar. “Evde karınca çıktı” diyorsanız muhtemelen göremediğiniz yerlerde başka karıncalarda dolanıyordur. Süpürgelikler, kiler ve depolar, banyo, kuytu kenar ve karanlık bölgeler karıncalarla karşılaşma ihtimalinizin yüksek olduğu yerlerdir.
Temizlik: Gıda hazırlama alanları, lavabo ve diğer alanlara dökülmüş tüm gıda ve sıvı atıkları temizleyin
Önleyici önlemler almak
Kendinizi etkisiz yapın: Özel ekipman, malzeme ve teknik bilgi olmadan karınca kontrolünü sağlamaya çalışmak kaybedilen bir savaş olabilir.
Küçük miktarda Bahçe Karıncası istilalarını kendiniz uygulayabileceğiniz Karınca Öldürücü jeller çözüm olabilir. Büyük sorunlar için uzmanlarımızla iletişime geçmeniz gereklidir.
Sertifikalı teknisyenlerimiz karıncaların farklı alışkanlarını anlayarak, uygun ve etkili bir çözüm sunabilir.
İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, karıncalar için ideal üreme alanları vardır. Bol gıda, sıcaklık, su ve yuvalanma alanlarıyla bu korkutucu canlılar tüm yıl boyunca istilalarına devam edebilirler.
Eğer bir karınca istilası nedeniyle risk altında olabileceğiniz endişesi varsa bazı basit caydırıcı önlemler alabilirsiniz.
Çoğu karıncalar yemek aramak için evinize gelir. Karıncaları tatlı ve yapışkan şeyler çeker, bu yüzden gıda tutulan yerler ve mutfak dolaplarında karınca bulunabilir.
Her şeyden önce depolama alanlarında bulunan tüm gıdaların üstünü kapatın – karıncaların yiyeceğinize gelmeden evvel nerelerde yürüdüğünü bilemezsiniz.
Bir karınca besin kaynağı keşfettikten sonra feromon izi bırakır. Bu kimyasal koloninin diğer karıncalarının da yiyecek bulması için yardımcı olur.
Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı KARINCA istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak süpervizörler ile iletişime geçiniz.
Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi