logo
444 85 57 Nolu Telefondan Bize Ulaşabilirsiniz

444 85 57

Çekirge

Çekirge Hakkında Genel Bilgi

Çekirgelerle mücadelede en önemli noktalardan biride bina yakınlarındaki çekirgelere ait olan yaşam alanlarının yok edilmesi ve ilaçlanmasıdır. Aksi takdirde kalıcı çözüme ulaşmak imkansızdır. Çekirge ilaçlama yapan personelin bu konuda yeterli tecrübeye sahip olması gerekmektedir. Doğru yapılmayan uygulamalar zaman ve maddi kayıplara yol açar. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Çekirge Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Çekirge, düz kanatlılar takımının Caelifera alt takımına ait sıçrayıcı özelliğe sahip bir hayvandır. Anadolu’da çekirgeler türlerine göre değişen büyüklüktedirler. En küçük çekirge türü 2 cm’dir ve görülen en büyük çekirgenin boyu 20 cm kadardır. Özellikle göçmen çekirgeler diğerlerine göre 5-10 cm daha büyüktür. Sıcak çöllere yakın olan yerlerde, Akdeniz çevresindeki bölgeler, Kuzey Amerika, Arjantin, Asya ve Afrika çöllerine yakın olan yerlerde yaşar ve tarıma oldukça ciddi zararlar verirler. Türkiye’de ise çekirgenin zarar verdiği bölgelerimiz, Trakya ve Güney Anadolu olarak bilinir. Bitki örtüsü açısından zengin olan yerlere yaptıkları göçlerle ünlüdür. Gruplar halinde bırakılmış yumurtalardan çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır.Yavrular büyüyüp kanatlanınca göçün hızı artar ve gittikleri yerdeki bitkileri kısa bir sürede yer ve bitirir. Sıcak mevsim bulan dişiler yumurtlar, daha sonra erginler kalabalık gruplar şeklinde ölürler. Fakat bu kez de cesetleri hastalıklara yol açar. Kısacası bu hayvanların doğada ciddi oranda yıkımlara sebep olduğunu söyleyebiliriz. Tarihi kaynaklara bakıldığında büyük tarım alanlarının çekirge istilaları sonucu zarar gördüğü bilgisine ulaşmaktayız.

Çekirge Türleri

Yeşil Çekirgeler - Isophya spp., Poecilimon spp

Çoğu yeşil renktedir. Antenleri vücut boyunu geçer kıl şeklindedir. Yeşilçekirgeler, su tutmayan meyilli arazilere ve çayır diplerine yumurtalarını tek tek bırakırlar. İklim koşulları uygun olduğu zaman, bu yumurtalar mart sonları veya nisan ayı başlarında açılır. Yılda 1 döl verirler.

Kılıçlı Çekirge - Platycleis intermedia

Kılıçlı çekirge yumurtaları yeşilçekirgelerden 3-4 hafta sonra açılmaktadır. Çıkan nimfler önce çevredeki çayır otları ile beslenir, daha sonra da kültüre alınmış alanlara geçerler. Nimfler yaklaşık 5-6 hafta içinde ergin hale gelirler. Yılda 1 döl verirler.

Fas Çekirgesi - Dociostaurus maroccanus

Antenler vücut boyunu geçmez. Kışı, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara "Garsiyat ve rezervasyon alanları" adı verilir. Fas çekirge yumurtaları Ege Bölgesinde nisan ayı başlarında açılır. Yılda 1 döl verirler.

Madrap Çekirgesi - Locusta migratoria

Antenler vücut boyunu geçmez. Kışı, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara "Garsiyat ve rezervasyon alanları" adı verilir. Madrap çekirgesi yumurtaları ise mayıs ayının ikinci yarısında açılır. Yılda 1 döl verirler.

Güdük Çekirge - Pararcyptera labiata

Antenler vücut boyunu geçmez. Kışı, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara "Garsiyat ve rezervasyon alanları" adı verilir. Güdük çekirge yumurtaları Ege Bölgesinde nisan ayı başlarında açılır. Yılda 1 döl verirler.

İtalyan Çekirgesi - Calliptamus italicus

Antenler vücut boyunu geçmez. Kışı, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara "Garsiyat ve rezervasyon alanları" adı verilir. İtalyan çekirgesi yumurtaları ise mayıs ayının ikinci yarısında açılır. Yılda 1 döl verirler.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde çekirge ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riskini azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar.
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder.
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler.
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır.
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur.
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: Yaşam alanınızda insektisit (zararlıya yönelik kullanılan ilaç) kullanımını minimum düzeyde tutarak geliştirdiğimiz uygulama ve inovatif ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretiyoruz.
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz çekirge türüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Çekirge türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamaları(kokulu) yapar.
  • Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve çekirge türüne bağlı ziyaret planları ve çalışmalara yönelik uygulamalarımız vardır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından çekirge istila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve yalıtım çözümleri sunarlar
  • Ziyaret Sıklığı: Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

İşletmenizdeki; çekirge varlığı iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Bitki Koruma Ürünleri’nin gereksiz ve aşırı kullanımından kaçınılmalıdır. Çekirgelerin problem olduğu yerlerde kuşlara yan etkisi az olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.

Ücretsiz çekirge mücadele teklifi için bizimle iletişime geçin.

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretebilme
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışabilen bir şirket,
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümler üretebilme,
  • Verilere dayalı iş ve süreçlerini etkinlik açısından izleyebilen,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarının erişebilir olması,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahip olma,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme imkânı,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmış olma,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından problem yaşamazsınız,
  • Kalite, gıda güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Müşteri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Risklerinizi etkin yöneterek rakiplerinizin önüne geçmiş,
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarını engellemiş olursunuz.

Çekirge Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Çekirgeler başta tarla ve bahçelerde bitki ve ürünlere çok ciddi zararlar verirler. Bu nedenle eğer bahçenizde ya da tarlanızda çekirge haşeresi gözlemlerseniz bitkilerinizin zarar görmemesi için alanı bir an önce profesyonel ekiplerce müdahele edilmesini sağlayınız.

  • Çekirgeler; evlere açık camlardan, duvarlarındaki çatlak ve deliklerde girerler.
  •  Çekirgelerin özellikle kirli olan giysilerimize beslenme amaçlı olarak zarar verdikleri bilinmektedir.
  • Çekirgelerin yaşam alanları; ekili olan araziler, ağaçlık olan alanlar, bina yakınlarında bulunan uzun otlar ve sarmaşık tarzı bitkilerin arası, kereste ve taş yığınlarıdır.
  • Çekirgelerin insan sağlığı üzerinde bir zararı bulunmamaktadır.
  • Çekirgeler tahılları yedikleri ve bitki köklerine zarar verdikleri için maddi olarak zarar verirler.
  • Çekirge ilaçlama; genel olarak maddi kayıpların önleyebilmek amacı ile yapılmaktadır.

Çekirge İstilasından Emin Değilseniz

Çekirge yumurtlama yöntemi ile çoğalır ve yumurtalarını ölmeden önce toprak altına gömer. Sonbahar aylarında yumurtalarını gömen çekirge, ilkbahar aylarının gelmesi ile yumurtaları dünyaya gelir.

Oldukça zararlı olan bu canlılar tarla, bahçe ve bağ gibi tarımla uğraşanların korkulu rüyasıdır saldırdıkları takdirde önüne geçilmesi çok zordur.

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.

Nasıl Önlenir

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, çekirgeler için ideal üreme alanları vardır. Bol gıda, sıcaklık, su ve yuvalanma alanlarıyla bu korkutucu canlılar ilkbahar yaz ayları boyunca istilalarına devam edebilirler.

Çekirge İstilasını Önlemenin Yolu

Kültürel önlemler olarak, toplu haldeki yumurtlama yerlerinin sürülerek yumurtaların yok edilmesi yöntemi ile çekirge yoğunluğunu azaltmak yönünden faydalı olur.

Zararlı çekirge nimflerinin görülmeye başlamasından ve sürveylerle uygun yoğunluğun saptanmasından sonra ise ilaçlı mücadeleye geçilmesi daha uygun görünüyor.

Sığırcık, alaca sığırcık leylek, karga, serçe vb. kuşlar, çekirgenin yavru ve erginlerini yiyen önemli doğal düşmanları olup kuşların korunması, çoğalması ve desteklenmesi için tedbirler alınmalıdır.

Bitki Koruma Ürünleri’nin gereksiz ve aşırı kullanımından kaçınılmalıdır. Çekirgelerin problem olduğu yerlerde kuşlara yan etkisi az olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.

Çekirge mücadelesinde hindi kullanılmasıyla yüksek başarı elde edilmekte ve çiftçilerimize maddi kazanç sağlanmaktadır

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı çekirge istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar.       0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak süpervizörler ile iletişime geçiniz.

Çekirge Gerçekleri ve Efsaneler

  • Kanatları sayesinde çok uzun mesafeler uçabilir.
  • Çekirgeler otoburlardır. Arpa, yonca, mısır ve buğdayı çok severler.
  • Yeşil alanlarda tüketecek besin bulamazlarsa; atın kuyruk ve yelesi de dahil olmak üzere, yünlü pamuklu elbiseler, korkuluklar, ahşap evler gazaplarına uğrar.
  • Dünya üzerinde bilinen 11 bin farklı türü mevcuttur ve Antarktika hariç her kıtada görülebilirler.
  • Sıcak iklimlerde, çekirgeler yıllarca yaşayabilse de soğuk havalarda ömürleri kısalır.
  • Dişi çekirgeler erkeklerden daha büyüktür.
  • Düşmanlarından kaçmak için 20 G hızında zıplayabilirler. En hızı savaş uçağında bu hızın 9G olduğu bilgisini paylaşalım. Uçarken saatte 13 kilometrelik bir hıza ulaşabilirler.
  • Çekirge sürüsü 5 hektarlık bir araziyi, 6 saat gibi kısa bir süre içerisinde talan edebilir.
  • Göç ederlerken sayıları milyonları hatta milyarları bulabilir.
  • Hiç ara vermeden uçabilir ve 3 bin km uzaklığa kadar gidebilirler.
  • ABD’de, her yıl yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ekine zarar verdikleri tespit edilmiştir.
  • Japonya’da iyi şans getirdiğine inanılır.
  • Protein deposu olarak görülen çekirgeler; Afrika, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde kızartılarak tüketilmekte.
  • Kendilerini savunmak için renkleriyle kamufle olmaktan ve tükürmekten başka bir şey ellerinden gelmeyen çekirgeler; maymunlar, kuşlar, kertenkeleler, böcekler, kemiriciler, sürüngenler ve örümcekler gibi bir çok hayvanın yemek listesinde ilk sıradadır.

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi