Çekirgelerle mücadelede en önemli noktalardan biride bina yakınlarındaki çekirgelere ait olan yaşam alanlarının yok edilmesi ve ilaçlanmasıdır. Aksi takdirde kalıcı çözüme ulaşmak imkansızdır. Çekirge ilaçlama yapan personelin bu konuda yeterli tecrübeye sahip olması gerekmektedir. Doğru yapılmayan uygulamalar zaman ve maddi kayıplara yol açar. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.
Çekirge, düz kanatlılar takımının Caelifera alt takımına ait sıçrayıcı özelliğe sahip bir hayvandır. Anadolu’da çekirgeler türlerine göre değişen büyüklüktedirler. En küçük çekirge türü 2 cm’dir ve görülen en büyük çekirgenin boyu 20 cm kadardır. Özellikle göçmen çekirgeler diğerlerine göre 5-10 cm daha büyüktür. Sıcak çöllere yakın olan yerlerde, Akdeniz çevresindeki bölgeler, Kuzey Amerika, Arjantin, Asya ve Afrika çöllerine yakın olan yerlerde yaşar ve tarıma oldukça ciddi zararlar verirler. Türkiye’de ise çekirgenin zarar verdiği bölgelerimiz, Trakya ve Güney Anadolu olarak bilinir. Bitki örtüsü açısından zengin olan yerlere yaptıkları göçlerle ünlüdür. Gruplar halinde bırakılmış yumurtalardan çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır.Yavrular büyüyüp kanatlanınca göçün hızı artar ve gittikleri yerdeki bitkileri kısa bir sürede yer ve bitirir. Sıcak mevsim bulan dişiler yumurtlar, daha sonra erginler kalabalık gruplar şeklinde ölürler. Fakat bu kez de cesetleri hastalıklara yol açar. Kısacası bu hayvanların doğada ciddi oranda yıkımlara sebep olduğunu söyleyebiliriz. Tarihi kaynaklara bakıldığında büyük tarım alanlarının çekirge istilaları sonucu zarar gördüğü bilgisine ulaşmaktayız.
Çoğu yeşil renktedir. Antenleri vücut boyunu geçer kıl şeklindedir. Yeşilçekirgeler, su tutmayan meyilli arazilere ve çayır diplerine yumurtalarını tek tek bırakırlar. İklim koşulları uygun olduğu zaman, bu yumurtalar mart sonları veya nisan ayı başlarında açılır. Yılda 1 döl verirler.
Kılıçlı çekirge yumurtaları yeşilçekirgelerden 3-4 hafta sonra açılmaktadır. Çıkan nimfler önce çevredeki çayır otları ile beslenir, daha sonra da kültüre alınmış alanlara geçerler. Nimfler yaklaşık 5-6 hafta içinde ergin hale gelirler. Yılda 1 döl verirler.
Antenler vücut boyunu geçmez. Kışı, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara "Garsiyat ve rezervasyon alanları" adı verilir. Fas çekirge yumurtaları Ege Bölgesinde nisan ayı başlarında açılır. Yılda 1 döl verirler.
Antenler vücut boyunu geçmez. Kışı, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara "Garsiyat ve rezervasyon alanları" adı verilir. Madrap çekirgesi yumurtaları ise mayıs ayının ikinci yarısında açılır. Yılda 1 döl verirler.
Antenler vücut boyunu geçmez. Kışı, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara "Garsiyat ve rezervasyon alanları" adı verilir. Güdük çekirge yumurtaları Ege Bölgesinde nisan ayı başlarında açılır. Yılda 1 döl verirler.
Antenler vücut boyunu geçmez. Kışı, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara "Garsiyat ve rezervasyon alanları" adı verilir. İtalyan çekirgesi yumurtaları ise mayıs ayının ikinci yarısında açılır. Yılda 1 döl verirler.
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde çekirge ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.
Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riskini azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.
Teklİf AlFabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.
İşletmenizdeki; çekirge varlığı iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Bitki Koruma Ürünleri’nin gereksiz ve aşırı kullanımından kaçınılmalıdır. Çekirgelerin problem olduğu yerlerde kuşlara yan etkisi az olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.
Ücretsiz çekirge mücadele teklifi için bizimle iletişime geçin.
Teklİf AlÇekirgeler başta tarla ve bahçelerde bitki ve ürünlere çok ciddi zararlar verirler. Bu nedenle eğer bahçenizde ya da tarlanızda çekirge haşeresi gözlemlerseniz bitkilerinizin zarar görmemesi için alanı bir an önce profesyonel ekiplerce müdahele edilmesini sağlayınız.
Çekirge yumurtlama yöntemi ile çoğalır ve yumurtalarını ölmeden önce toprak altına gömer. Sonbahar aylarında yumurtalarını gömen çekirge, ilkbahar aylarının gelmesi ile yumurtaları dünyaya gelir.
Oldukça zararlı olan bu canlılar tarla, bahçe ve bağ gibi tarımla uğraşanların korkulu rüyasıdır saldırdıkları takdirde önüne geçilmesi çok zordur.
İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, çekirgeler için ideal üreme alanları vardır. Bol gıda, sıcaklık, su ve yuvalanma alanlarıyla bu korkutucu canlılar ilkbahar yaz ayları boyunca istilalarına devam edebilirler.
Kültürel önlemler olarak, toplu haldeki yumurtlama yerlerinin sürülerek yumurtaların yok edilmesi yöntemi ile çekirge yoğunluğunu azaltmak yönünden faydalı olur.
Zararlı çekirge nimflerinin görülmeye başlamasından ve sürveylerle uygun yoğunluğun saptanmasından sonra ise ilaçlı mücadeleye geçilmesi daha uygun görünüyor.
Sığırcık, alaca sığırcık leylek, karga, serçe vb. kuşlar, çekirgenin yavru ve erginlerini yiyen önemli doğal düşmanları olup kuşların korunması, çoğalması ve desteklenmesi için tedbirler alınmalıdır.
Bitki Koruma Ürünleri’nin gereksiz ve aşırı kullanımından kaçınılmalıdır. Çekirgelerin problem olduğu yerlerde kuşlara yan etkisi az olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.
Çekirge mücadelesinde hindi kullanılmasıyla yüksek başarı elde edilmekte ve çiftçilerimize maddi kazanç sağlanmaktadır
Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı çekirge istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak süpervizörler ile iletişime geçiniz.
Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi