logo
444 85 57 Nolu Telefondan Bize Ulaşabilirsiniz

444 85 57

Arı

Arı Hakkında Genel Bilgi

Bilindiği gibi arılar insanların bal ihtiyacını karşılayan canlılardır. Diğer canlılar arasında mücadelesi en zor canlılar arılardır.  Bu arıların içerisinde bal arısı, eşek arısı, yaban arısı ve saldırgan arılar bulunmaktadır. Bu tür arılar balkon ve pencere köşelerine girerek petek yaparlar. Peteklerin içerisine larvalarını bırakarak çok hızlı bir şekilde üreyerek çevredeki insanlara rahatsızlık verirler. Bu sebeple arılar için profesyonel bir firmadan yardım alınması gerekmektedir. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Arı Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Arı, zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine verilen isimdir. Zar kanatlıların özelliği; içinde enine ve boyuna damarcıklar bulunan ve iki çift saydam zar şeklinde kanatlarının olmasıdır. Arıların vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan meydana gelir. Vücutları yumuşak yapıdaki yoğun bir kıl örtüsüyle kaplıdır. Kılların rengi türe göre değişkendir.

Arı Türleri

Bal Arısı - Apis mellifera, Honeybee

Boy: 1,30 cm Renk: Altın sarısı ve kahverengi çizgili
Balarıları on yılı aşkın süre yaşayan koloniler kuran sosyal bir arı türüdür. Doğal ortamda ağaç kovukları, mağaralar, kayalıklardaki yarıklarda yuva yaparlar. Ara sıra tavan aralarında, duvar boşluklarında ve baca içlerinde de yuvalarına rastlanır. Bir arı kolonisi, bir kraliçe, birkaç yüz erkek ve 10 – 80 bin işçi arıdan oluşur. Görünüş olarak birbirinden farklı olan bu üç arıdan kraliçe arı ve işçi arılar dişidir. Bu arılar çiçekli bitkilerden polen ve nektar alıp, bunları kullanarak kış boyunca kolonilerini besleyecek balı üretirler. Arıları binalardan uzaklaştırmayı zorlaştıran etken, peteklerinin bulundukları oyuklukları tamamen doldurmasıdır.
Arı yavruları, sırasıyla larva ve pupa evrelerini tamamlayarak erişkin hale gelirler. Kraliçe arının yumurtaları bırakması ile başlayan bu dönem boyunca arı yavrularına son derece özenli ve dikkatli bir bakım uygulanır. İşçi arılar öncelikle kraliçenin yumurtlaması için peteklerin içinde özel olarak belirlenmiş bir bölgede kuluçka hücreleri hazırlarlar. Bu hücrelere yumurtlamak için gelen kraliçe arı, hücrenin temizliğini ve uygunluğunu kontrol ettikten sonra her peteğe birer yumurta bırakarak ilerler. Kraliçe arının büyük bir hassasiyetle hücrelere yerleştirdiği arı yumurtaları yaklaşık 3 gün içinde gelişir. Bu sürenin sonunda hücrelerden beyaz kurt şeklindeki arı larvaları çıkar. Yumurtadan çıkan bu canlıların gözleri, kanatları ve bacakları yoktur. Dış görünüş olarak balarısına hiç benzemezler. Arı larvaları bu dönemdeki düzenli beslenme sonucunda 6 gün içerisinde ilk ağırlıklarının 1500 katına ulaşırlar. Bu noktadan sonra büyüme durur ve pupa aşaması başlar.
Bal arıları (Apismellifera); ile mücadele yasaklanmış olup sadece uzaklaştırıcılar kullanılır.(Dumanlama gibi)

Yaban Arısı - Vespula spp. Yellow Jacket

2,0 - 2,5 cm. boyunda, siyah ve sarı çizgili renktedirler. Yuvalarını toprakta, örneğin eski kemirgen yuvalarının içinde veya benzer deliklerde yapmayı tercih ederler.
Yabanarılarının binlercesi tek koloni halinde yaşarlar. İlkbaharın başında tek bir kraliçeden başlayan koloni ilk birkaç ay çok küçüktür. Yaz aylarına gelindiğinde, problem yaratacak popülasyona ulaşırlar. Yuvaları bozulduğunda çok saldırgan olurlar ve çok acı vererek sokarlar. Bir kez soktuğunda ölen balarılarından farklı olarak, yabanarıları birçok kez sokabilirler. Leşle beslenen haşereler olduklarından, ağaçlık alanlarda veya arazilerde faydaları vardır. Ancak evlere yakın veya evlerin içinde bulunan koloniler, orada yaşayan insanlar için tehdit oluştururlar. Böyle bir durum fark edildiğinde, koloniler muhakkak elimine edilmelidir. Bu arılarla mücadelenin tehlikeli olması nedeniyle profesyonel bir firmadan hizmet alınması daha doğrudur.

Eşek Arısı - Vespula vulgaris

2,5 – 4,0 cm. boyunda, koyu ve açık kahverengi çizgili renktedirler. Genelde ağaçlarda ve çalılarda, havai kağıt yuvalar kurarlar. Ancak özellikle bu tür arılar, tavan arası, baca, dış duvarlar gibi mekanlarda da yuva kurmayı severler.
Eşekarıları bir yıl süreyle yaşayan koloniler kurarlar. Kışı geçirmiş olan kraliçe, ilkbaharla birlikte uygun bir yuva bulur, içine küçük bir petek kurar ve ilk larvayı oluşturur. Bu larva yetişkin bir işçi arıya dönüştüğünde, yuvanın büyütülmesi ve yiyecek bulunmasıyla uğraşırlar. Yuvalarının içini ve peteği, ağaç ve kabuk parçacıklarından yaparlar. Kolonileri tehdit edilirse saldırgan olurlar. Yaz sonunda birkaç yüz işçi arıdan oluşan popülasyona ulaşırlar. Sonbahara doğru koloni kraliçeler üretir ve bunlar kışı geçirmek üzere farklı yerlere uçarlar.
Örneğin, herhangi bir yolla ağza, yutağa ya da boğaza kadar ulaşabilen bir eşek arısının sokması durumunda meydana gelecek şişlik insanın boğularak ölmesine neden olabilir. Arılardaki sokma arzusu türlere göre değişir. Ancak kendilerini tehlikede hissettikleri zaman saldırırlar. Özellikle sıcak havalarda yuvalarına yaklaşırken dikkatli olmak gerekir. Çünkü sıcakta saldırganlıkları artar.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde arı ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar ile isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riski azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: Yaşam alanınızda insektisit (zararlıya yönelik kullanılan ilaç) kullanımını minimum düzeyde tutarak geliştirdiğimiz uygulama ve inovatif ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretiyoruz.
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz arı türüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Arı türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamaları (jel, sprey, yem vb.) yapar.
  • Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve arı türüne bağlı ziyaret planları ve çalışmalara yönelik uygulamalarımız vardır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından arı istila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve yalıtım çözümleri sunarlar.
  • Ziyaret Sıklığı: Arıların yumurtlama evreleri göre tespit edilen saklanma alanlarına tekrar uygulama yapmak adına takip ziyaretleri düzenler. Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62  nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

İşletmenizdeki arı varlığı iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Arı istilasında bütün işletmeler risk altındadır, ama gıda işletmeleri daha büyük tehlikelere maruz kalabilir.

 Ücretsiz arı teklifi için bizimle iletişime geçin

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretebilme,
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışabilen bir şirket,
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümler üretebilme,
  • Verilere dayalı iş ve süreçlerini etkinlik açısından izleyebilen,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarının erişebilir olması,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahip olma,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme imkânı,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmış olma,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından problem yaşamazsınız,
  • Kalite, gıda güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Müşteri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Risklerinizi etkin yöneterek rakiplerinizin önüne geçmiş,
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarını engellemiş olursunuz.

Arı Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

  • Yaban arılarından kurtulmak için yuvayı 'ortadan kaldırmanız' gerekmez ancak yuvayı ve yuvadaki arılara uygulama yapılması gerekir.
  • Mülkünüzde veya yakınındaki yuvanın konumu, genellikle yaban arısı sorunu yaşamanızın sebebidir.
  • İlkbaharın başlarında yuvayı ortadan kaldırabilirseniz, bu durumda yazın ortalarında ki ciddi bir problemi önlemede gerçekten yardımcı olursunuz.
  • Yuva, duvar boşluğu veya benzeri kapalı alan içerisindeyse yuvayı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir.
  • Aynı yuva, ertesi yıl yeni kraliçe arı tarafından hiçbir zaman tekrar kullanılmaz.
  • Aynı yerde yuva barınak sunmaya devam ederse, koruma ve dışarıya kolay erişim sağlarsa yeni bir yuva yapabilirler.

Arı İstilasından Emin Değilseniz

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.

Nasıl Önlenir

Yaban arısı ile ilgili sorunları engellemek istiyorsanız, özellikle yaz aylarında en aktif olduklarında engellemek esastır.

Yaban arılarının evinizi veya bahçenizi istila etmesini beklemek yerine, herhangi bir sorunun oluşmadan önce önlenmesi her zaman daha kolaydır. Yaban arısı sokması korkusu o kadar büyük olabilir ki, bazı insanların dışarıya çıkmalarını önleyebilir.

Arı İstilasını Önlemenin Yolu

Bir yaban arısı yuvasının erken tedavisi sizin ve ailenizin acı verici sokmalara karşı korunmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Davranışınızda değişiklikler yapmanız ve yiyecek ve içecekleri açıkta ne şekilde tuttuğunuz, bu sokucu haşereleri caydırmaya yardımcı olabilir.

Yuvaları kontrol edin: Evinizi ve bahçenizi ilkbaharın başlarında ceviz ya da golf topu boyutunda ki yuvalara yönelik kontrol edin. Erken oluşturulmuş küçük yuvalarda daha az sayıda yaban arısı olur ve hızlı bir şekilde tedavi edilmeleri daha kolaydır. Çatı katları, garajlar, kulübeler, duvar boşlukları veya saçaklar altındaki yuvaları arayın.

Kapalı Çöp Kutuları: Dışarıdaki çöp kutularının sıkıca oturan kapakları olduğundan emin olun. Çöp kutularını kapı ve pencerelerden uzakta tutun, böylece içerikleri yaban arılarını kendilerine çekmez.

Kapı ve pencereleri kapalı tutun: Yaban arılarının evinizin içine girmesini engellemek için

Güvende olun: Bir yuva tespit ettiyseniz, çocukları ve evcil hayvanları alanın dışında tutmaya dikkat edin.

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı arı istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak iletişime geçiniz.

Arı Gerçekleri ve Efsaneler

  • Bilinen ilk arı fosili 100 milyon yıl, ilk insan fosili ise 300 bin yıl öncesine ait. Yani biz yokken arılar vardı
  • Ortalama bir arı hayatı boyunca bir çay kaşığının 12’de 1’i kadar bal üretiyor. Yarım kilo bal için bir grup bal arısının 2 milyon çiçeği gezmesi gerekiyor.
  • Bal arıları kendi aralarında dans ederek anlaşıyorlar. Bir bal arısı bulduğu yemek kaynağının konumunu ve kovana mesafesini, yaptığı özel bir dans ile diğer arılara anlatır.
  • Sadece dişi arı sokar.
  • Arılar küçük kanatlarına rağmen büyük bir vücuda sahiptirler. Vücutlarını taşımaları için kanatlarını dakika da tam 11,400 kere çırpar.
  • Arılar, birbirlerini kokuları ile ayırt etmektedirler. Bize göre arıların hepsi aynı görünüyor öyle değil mi? Fakat bu durum arılar için geçerli değil.
  • Tehlike anında arıların vızıltı sesleri daha yüksek çıkmaktadır. Kovanda bulunan bal arıları birbirlerini uyarmak için daha yüksek sesle vızıldamaktadırlar.
  • Arıların büyük bir emek sonucu ürettiği bal, dünya üzerinde bulunan bozulmayan tek doğal gıda özelliğini taşımaktadır.
  • Bal arılarının 170 koku alıcısı bulunuyor. Bu sayede sizin kokusunu dahi alamadığınız çiçeklerden o lezzetli balları üretiyorlar.
  • Arılar kış aylarında kovanlarından çıkmaz ve yaz boyunca biriktirdikleri balı yiyerek yaşamlarına devam eder; kraliçe arıyı ve kendilerini sıcak tutmak için sıkı bir küme oluştururlar.
  • Bal arılarının 6 bacağı var. 2 bitişik gözleri başlarının yanında; 3 tekil gözleri ise başlarının üzerinde. Bunun yanında 2 çift kanatları, bir nektar keseleri ve bir de mideleri var.

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi