Bilindiği gibi arılar insanların bal ihtiyacını karşılayan canlılardır. Diğer canlılar arasında mücadelesi en zor canlılar arılardır. Bu arıların içerisinde bal arısı, eşek arısı, yaban arısı ve saldırgan arılar bulunmaktadır. Bu tür arılar balkon ve pencere köşelerine girerek petek yaparlar. Peteklerin içerisine larvalarını bırakarak çok hızlı bir şekilde üreyerek çevredeki insanlara rahatsızlık verirler. Bu sebeple arılar için profesyonel bir firmadan yardım alınması gerekmektedir. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.
Arı, zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine verilen isimdir. Zar kanatlıların özelliği; içinde enine ve boyuna damarcıklar bulunan ve iki çift saydam zar şeklinde kanatlarının olmasıdır. Arıların vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan meydana gelir. Vücutları yumuşak yapıdaki yoğun bir kıl örtüsüyle kaplıdır. Kılların rengi türe göre değişkendir.
Boy: 1,30 cm Renk: Altın sarısı ve kahverengi çizgili
Balarıları on yılı aşkın süre yaşayan koloniler kuran sosyal bir arı türüdür. Doğal ortamda ağaç kovukları, mağaralar, kayalıklardaki yarıklarda yuva yaparlar. Ara sıra tavan aralarında, duvar boşluklarında ve baca içlerinde de yuvalarına rastlanır. Bir arı kolonisi, bir kraliçe, birkaç yüz erkek ve 10 – 80 bin işçi arıdan oluşur. Görünüş olarak birbirinden farklı olan bu üç arıdan kraliçe arı ve işçi arılar dişidir. Bu arılar çiçekli bitkilerden polen ve nektar alıp, bunları kullanarak kış boyunca kolonilerini besleyecek balı üretirler. Arıları binalardan uzaklaştırmayı zorlaştıran etken, peteklerinin bulundukları oyuklukları tamamen doldurmasıdır.
Arı yavruları, sırasıyla larva ve pupa evrelerini tamamlayarak erişkin hale gelirler. Kraliçe arının yumurtaları bırakması ile başlayan bu dönem boyunca arı yavrularına son derece özenli ve dikkatli bir bakım uygulanır. İşçi arılar öncelikle kraliçenin yumurtlaması için peteklerin içinde özel olarak belirlenmiş bir bölgede kuluçka hücreleri hazırlarlar. Bu hücrelere yumurtlamak için gelen kraliçe arı, hücrenin temizliğini ve uygunluğunu kontrol ettikten sonra her peteğe birer yumurta bırakarak ilerler. Kraliçe arının büyük bir hassasiyetle hücrelere yerleştirdiği arı yumurtaları yaklaşık 3 gün içinde gelişir. Bu sürenin sonunda hücrelerden beyaz kurt şeklindeki arı larvaları çıkar. Yumurtadan çıkan bu canlıların gözleri, kanatları ve bacakları yoktur. Dış görünüş olarak balarısına hiç benzemezler. Arı larvaları bu dönemdeki düzenli beslenme sonucunda 6 gün içerisinde ilk ağırlıklarının 1500 katına ulaşırlar. Bu noktadan sonra büyüme durur ve pupa aşaması başlar.
Bal arıları (Apismellifera); ile mücadele yasaklanmış olup sadece uzaklaştırıcılar kullanılır.(Dumanlama gibi)
2,0 - 2,5 cm. boyunda, siyah ve sarı çizgili renktedirler. Yuvalarını toprakta, örneğin eski kemirgen yuvalarının içinde veya benzer deliklerde yapmayı tercih ederler.
Yabanarılarının binlercesi tek koloni halinde yaşarlar. İlkbaharın başında tek bir kraliçeden başlayan koloni ilk birkaç ay çok küçüktür. Yaz aylarına gelindiğinde, problem yaratacak popülasyona ulaşırlar. Yuvaları bozulduğunda çok saldırgan olurlar ve çok acı vererek sokarlar. Bir kez soktuğunda ölen balarılarından farklı olarak, yabanarıları birçok kez sokabilirler. Leşle beslenen haşereler olduklarından, ağaçlık alanlarda veya arazilerde faydaları vardır. Ancak evlere yakın veya evlerin içinde bulunan koloniler, orada yaşayan insanlar için tehdit oluştururlar. Böyle bir durum fark edildiğinde, koloniler muhakkak elimine edilmelidir. Bu arılarla mücadelenin tehlikeli olması nedeniyle profesyonel bir firmadan hizmet alınması daha doğrudur.
2,5 – 4,0 cm. boyunda, koyu ve açık kahverengi çizgili renktedirler. Genelde ağaçlarda ve çalılarda, havai kağıt yuvalar kurarlar. Ancak özellikle bu tür arılar, tavan arası, baca, dış duvarlar gibi mekanlarda da yuva kurmayı severler.
Eşekarıları bir yıl süreyle yaşayan koloniler kurarlar. Kışı geçirmiş olan kraliçe, ilkbaharla birlikte uygun bir yuva bulur, içine küçük bir petek kurar ve ilk larvayı oluşturur. Bu larva yetişkin bir işçi arıya dönüştüğünde, yuvanın büyütülmesi ve yiyecek bulunmasıyla uğraşırlar. Yuvalarının içini ve peteği, ağaç ve kabuk parçacıklarından yaparlar. Kolonileri tehdit edilirse saldırgan olurlar. Yaz sonunda birkaç yüz işçi arıdan oluşan popülasyona ulaşırlar. Sonbahara doğru koloni kraliçeler üretir ve bunlar kışı geçirmek üzere farklı yerlere uçarlar.
Örneğin, herhangi bir yolla ağza, yutağa ya da boğaza kadar ulaşabilen bir eşek arısının sokması durumunda meydana gelecek şişlik insanın boğularak ölmesine neden olabilir. Arılardaki sokma arzusu türlere göre değişir. Ancak kendilerini tehlikede hissettikleri zaman saldırırlar. Özellikle sıcak havalarda yuvalarına yaklaşırken dikkatli olmak gerekir. Çünkü sıcakta saldırganlıkları artar.
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde arı ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar ile isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.
Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riski azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.
Teklİf AlFabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.
İşletmenizdeki arı varlığı iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Arı istilasında bütün işletmeler risk altındadır, ama gıda işletmeleri daha büyük tehlikelere maruz kalabilir.
Ücretsiz arı teklifi için bizimle iletişime geçin
Teklİf Alİhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.
Yaban arısı ile ilgili sorunları engellemek istiyorsanız, özellikle yaz aylarında en aktif olduklarında engellemek esastır.
Yaban arılarının evinizi veya bahçenizi istila etmesini beklemek yerine, herhangi bir sorunun oluşmadan önce önlenmesi her zaman daha kolaydır. Yaban arısı sokması korkusu o kadar büyük olabilir ki, bazı insanların dışarıya çıkmalarını önleyebilir.
Bir yaban arısı yuvasının erken tedavisi sizin ve ailenizin acı verici sokmalara karşı korunmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.
Davranışınızda değişiklikler yapmanız ve yiyecek ve içecekleri açıkta ne şekilde tuttuğunuz, bu sokucu haşereleri caydırmaya yardımcı olabilir.
Yuvaları kontrol edin: Evinizi ve bahçenizi ilkbaharın başlarında ceviz ya da golf topu boyutunda ki yuvalara yönelik kontrol edin. Erken oluşturulmuş küçük yuvalarda daha az sayıda yaban arısı olur ve hızlı bir şekilde tedavi edilmeleri daha kolaydır. Çatı katları, garajlar, kulübeler, duvar boşlukları veya saçaklar altındaki yuvaları arayın.
Kapalı Çöp Kutuları: Dışarıdaki çöp kutularının sıkıca oturan kapakları olduğundan emin olun. Çöp kutularını kapı ve pencerelerden uzakta tutun, böylece içerikleri yaban arılarını kendilerine çekmez.
Kapı ve pencereleri kapalı tutun: Yaban arılarının evinizin içine girmesini engellemek için
Güvende olun: Bir yuva tespit ettiyseniz, çocukları ve evcil hayvanları alanın dışında tutmaya dikkat edin.
Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı arı istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak iletişime geçiniz.
Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi