444 85 57

Akrep

Akrep Hakkında Genel Bilgi

Akrepler; hiç kimsenin evlerinde ya da yakınında bulunmaması gereken ve kesinlikle istenmeyen korkutucu araknitlerdir. Yakalamak ve avcılara karşı kendilerini savunmak için kullandıkları sekiz ayak ve bir çift büyük pençeye sahiptirler  ama bu onların tek silahı değildir. Vücutlarında geriye doğru kıvrılan bir kuyruğa sahiptirler ve zehirli bir iğne ile donatılmıştır. Akrepler alışılmadık derecede uzun ömürlüdür ve üç ila beş yıl arasında yaşarlar. Bununla birlikte  bazı türler 10-15 yıl yaşar. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Akrep Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Akrep, örümcekgiller sınıfının Scorpiones takımını oluşturan genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan, vücutları sert kitin bir tabaka ile örtülü, kıvrık ve kalkık kuyruğunda zehir iğnesi bulunan eklembacaklılar grubundadır. Erginlerinin boyu türlere göre değişmekle birlikte çoğunlukla 5 cm.’dir. Bulunduğu ortama göre sarı, mavi, kırmızımsı, kahverengi ve siyah renkte olurlar. Karnının son halkasında bir çift zehir bezi bulunan eğri bir iğne vardır. Solunumları, trake sistemiyle olur. Canlı doğum yaparlar (Vivipar). Dişileri 20 – 25 kadar yavru yapar ve yavrularını bir hafta sırtlarında taşırlar. 3 – 7 defa deri değiştiren yavrular 1 – 4 yılda gelişimini tamamlar ve yıllarca canlı yaşarlar. Akrepler böceklerle beslenirler. Avlarını ağız ekleri (chelicera, pedipalpus) yardımıyla yakaladıktan sonra vücutlarının sonundaki zehirli iğne ile sokarak öldürürler. Akrepler, kışkırtılmazsa iğnesini kullanmaz.

Akrep Türleri

Sarı Akrep - Leiurus abdullahbayrami

2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre "Leiurus quinquestriatus" türüne sokulamadığından bu isimle yeni akrep türü kategorisine alınmıştır. İlk olarak bu tür Adıyaman’da görülmüştür. Güneydoğu Anadolu'nun batısında (Gaziantep, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa) rastlanır. Sarı renkli olup tıbbi müdahale gerektirecek kadar çok zehirli ve ölümcül bir türdür. Türkiye'nin en zehirli (ölümcül) birinci akrebidir.

Kara Akrep - Androctonus crassicauda

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da (Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Malatya, Adana, Mersin) yayılım gösterir. Siyah renkli olması nedeniyle “kara akrep” ya da “siyah akrep” olarak anılır. Türkiye'nin en zehirli (ölümcül) ikinci akrebidir. Evlere yakın yerlerde yaşamayı sever.

Mardin Akrebi - Hottentotta saulcyi

2008 yılına kadar yalnızca Mardin’de rastlandığından “Mardin akrebi” olarak anılır. 13 cm boyunda, sarı renklidir. Mardin, Batman, Şırnak ve Hakkâri’de sıkça görülür. İnsana yakın çevrede yaşar.

Anadolu Sarı Akrebi - Mesobuthus gibbosus

Anadolu’nun en yaygın akrebi olan bu akrebin zehri öldürücü değildir. Soktuğunda daha çok kusma, sancı, yüksek ateş şeklinde 24 saat kadar süren etkileri görülür.

Doğu Sarı Akrebi - Mesobuthus eupeus

3,5 ila 5 cm boylarındadır. Bozkır ve ormanlık alanlarda yaşasa da binalarda ve harabelerde de görülür. Zehri öldürücü değildir ama kusma, yüksek ateş ve şiddetli ağrı gibi şikâyetlere neden olur.

Uzun Kuyruklu Akrep - Compsobuthus matthiesseni

Diyarbakır, Adıyaman ve Kilis’te bulunur. Boyları 37-44 mm arasında değişir. Açık step alanlarda taşların altında yaşar.

Kalın Kıskaçlı Akrep - Scorpio maurus linnaeus

Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ve Iğdır'da bulunur. Scorpionidae familyasının Türkiye’deki tek türüdür. Dünyada taksonomik (canlıların sınıflandırılmasıyla ilgilenen bilim dalı: Taksonomi) olarak tanımlanan ilk akreptir.

Lurus asiaticus - Lurus asiaticus

Mersin, Adana, Niğde, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da bulunur. 90 mm uzunluğundadır. Halk sağlığını tehdit etmez.

Lurus kadleci - Lurus kadleci

Antalya ve Mersin’de yayılım gösteren orta boy akreplerdir.

Lurus kinzelbachi - Lurus kinzelbachi

İzmir ve Aydın’da yayılım gösteren akreplerdir. 85 mm uzunluğa sahiptir.

Lurus kraepelini - Lurus kraepelini

Muğla, Antalya, Mersin, Karaman, Konya ve Isparta’da görülür. 100 mm uzunluğundaki büyük akreplerdir.

Artvin Akrebi - Calchas nordmanni

Luridae familyasının ait Türkiye’ye özgü akrebidir. Türkiye'nin en kuzeyinde (Artvin ve Erzurum) yaşayan akreptir.

Calchas birulai - Calchas birulai

Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa’da bulunan küçük akreplerdir.

Calchas gruberi - Calchas gruberi

Türkiye’nin güneyinde, Mersin’de ve Antalya’da yayılım gösterir.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde akrep ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz zararlı ile mücadele eder ve tekrar riskini azaltmak adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar.
  • Zararlının oluşmasına yol açan koşulları ve nedenleri tespit eder.
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler.
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır.
  • Geçmişte yapılan uygulamalara göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur.
  • Alınması gerekli yalıtım, hijyen, depolama tedbirleri hakkında bilgi verir.
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler.

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: Yaşam alanınızda insektisit (zararlıya yönelik kullanılan ilaç) kullanımını minimum düzeyde tutarak geliştirdiğimiz uygulama ve inovatif ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretiyoruz.
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz akrep türüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Akrep türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamaları(kokulu) yapar.
  • Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve akrep türüne bağlı ziyaret planları ve çalışmalara yönelik uygulamalarımız vardır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından akrep istila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve yalıtım çözümleri sunarlar
  • Ziyaret Sıklığı: Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

İşletmenizdeki; akrep varlığı iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Ücretsiz akrep mücadele teklifi için bizimle iletişime geçin.

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretebilme,
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışabilen bir şirket,
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümler üretebilme,
  • Verilere dayalı iş ve süreçlerini etkinlik açısından izleyebilen,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarının erişebilir olması,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahip olma,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme imkânı,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmış olma,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından problem yaşamazsınız,
  • Kalite, gıda güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Müşteri denetimlerinde sorun yaşamazsınız,
  • Risklerinizi etkin yöneterek rakiplerinizin önüne geçmiş,
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarını engellemiş olursunuz.

Akrep Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Giriş: Akrepler, dışarıdan çatlaklar ve yarıklar, havalandırmalar, kanalizasyon ve drenaj boruları aracılığıyla evinize birçok farklı şekilde girebilir.

Üreme: Akrepler hızla çoğalır. Gördüğünüz her biri için duvarlarınızın arkasında çok daha fazla saklanma ve çoğalma olabilir.

Kaçınma:Akrepleri daha çok geceleri ortaya çıkarlar. Akrepler de birçok haşere gibi tek başlarına yaşamazlar. “Evde akrep çıktı” diyorsanız muhtemelen göremediğiniz yerlerde başka akrepler de dolanıyordur. Geceleri el feneri ile akreplerin izlerini sürün. Süpürgelikler, kiler ve depolar, banyo, kuytu kenar ve karanlık bölgeler akreplerle karşılaşma ihtimalinizin yüksek olduğu yerlerdir.

Temizlik: Gıda hazırlama alanları, lavabo ve diğer alanlara dökülmüş tüm gıda ve sıvı atıkları temizleyin

Önleyici önlemler almak:

  • Ahşap raflarınızı korumak için boyayın veya cilalayın ve düzenli olarak temizleyin
  • Çatlak, yarık, havalandırma ve kanalizasyon vb
  • Potansiyel saklanma alanlarını azaltmak için süpürgelik etrafındaki, elektrik prizleri arkasında, evye altında, banyo dolapları ve duvardaki çatlakları belirleyin

Kendinizi etkisiz yapın:  Özel ekipman, malzeme ve teknik bilgi olmadan akrep kontrolünü sağlamaya çalışmak kaybedilen bir savaş olabilir.

 

Akrep İstilasından Emin Değilseniz

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.

Nasıl Önlenir

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin ve ya gitmesin, akrepler için ideal üreme alanları vardır. Akrepler nemli bölgelerde yaşamayı severler. Bu yüzden de fayansları, tezgâh üstlerini, giderlerin çevresini mümkün olduğunda kuru tutmalısınız. Yere dökülen suları silmeli, sızıntı yapan muslukları tamir ettirmelisiniz.

Akrep İstilasını Önlemenin Yolu

Akrep, önlemenin en etkili yolu onları gıda, su ve barınaktan yoksun bırakmaktır. Onları ortadan kaldırmak için;

  • Lavabolarda ya da kovalarda su bırakmayın.
  • Tezgahların üzerinde gıda bırakmayın
  • Yalıtımsal eksiklikleri giderin
  • Akreplerin sevmediği bitkilerden ekin (lavanta, tarçın)
  • Bahçenizi yabancı otlardan arındırın
  • Kediler ve tavuklar hayran olunacak bir çeviklikle akrepleri yakalarlar. Evde veya bahçede olmaları ise akrepleri en başından yaşadığınız yerden uzak tutar. Hayvan beslemeyi düşünenler için mantıklı ve bir o kadar yararlı bir sebeptir bu.

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı akrep istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak süpervizörler ile iletişime geçiniz.

Akrep Gerçekleri ve Efsaneler

  • Radyasyona çok dayanıklılardır. Radyo aktif bir patlama sonrası bütün canlılar ölse de akrepler yaşayabilirler.
  • 3 hafta buz kalıbında dondurulan bir akrep, buz eritildiğinde normal hayatına devam eder.
  • Eğer etrafını ateşle çevirirsen, akrep kendini öldürür.
  • Çiftleşme sonucu dişi akrep erkeğini yer.
  • Kopan organları yeniden oluşur.
  • 1 sene boyunca aç susuz yaşayabilirler.
  • Akrepleri susuz kalma dereceleri, zehirlerinin ölçüsünü etkiliyor. Mesela, çölde yaşayan akreplerinin zehirleri diğerlerine göre daha çok kuvvetli ve ölümcüldür.
  • Çöl akreplerinin gözleri görmese de, ayağının ucunda bulunan algılayıcıları sayesinde en ufak titreşimi bile hissedebiliyorlar.
  • Genel olarak, akreplerin alıcıları çok titizlikle çalışıyor ve saniyede yüzlerce tespit yapabiliyorlar.
  • Akrep yavruları, anne karnında özel bir kesede gelişimini sağlıyor. Doğduktan sonra, anne akrebi bu keseyi yırtmasıyla birlikte bebek akrep, annesinin sırtında büyümesini sürdürüyor. Avlanmaya giderken bile anne akrep yavrusunu sırtında taşıyor.

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi