Depolanmış ürünler her şeyden önce ülkemizin ekonomisine katkı sağladığından çok büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden depolarda ekonomik bir prensip olarak minimum masrafla optimum ürün muhafazasını sağlamak hedeflenmelidir. Bu da ancak bazı tedbirlerle mümkündür. Ürünün hasattan depoya gelene kadar olan aşaması ve depolama aşaması olarak iki açıdan konuya bakılmalıdır. Hasattan sonra depoya kaldırılacak ürünün öncelikle hastalıksız, zedelenmemiş ve nemli ortamda hastalık artacağı için ürünün çok ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Depoda yapılacak işlemler ise öncelikle bulaşmanın önlenmesine yönelik olmalıdır. Bu önlemler: Deponun fiziksel olarak gerekli bakım ve onarımlarının yapılması, depoya ürün alınırken ürünün depolanmaya uygunluğunun incelenmesi ve hijyen önlemleridir. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.
İnsanlar hemen tüketemeyecekleri ürünlerini daha sonradan tüketmek amacıyla saklarlar. Bu saklama süresince ürüne mikroplar, kemirgenler ve özellikle böcekler zarar vermektedirler. Yapılan araştırmalar, zararlı böceklerden dolayı tahıllarda yılda ortalama % 10 kayıp meydana geldiğini göstermiştir.
Depolarda ürün kaybı çeşitli şekillerde olmaktadır;
BÖCEKLERİN ZARAR ŞEKİLLERİ
Tüm hububat çeşitlerinde görülen, ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe sahiptir. Larva beyaz renkli ve 5 mm boydadır. Ergin dişi tek ya da kümeler halinde 300-500 yumurta bırakır. Uygun koşullarda gelişme süresi bir aydır. Yılda 3-4 döl verir.
Hububat çeşitleri, süt tozu, bira mayası, organik kuru maddeler, kuru meyve, sebze tohumları, keten tohumu, pamuk tohumu vb. ürünlere zarar verirler. Erginler, kırmızımsı kahve renkli ve oval şekillidir. Ergin dişi 2.5, erkek 1.8 mm boydadır. Yumurta saydam beyaz renklidir. Larva yaşına göre 0.5-5.5 mm boyda, halkalı bir görünüşe sahiptir. Vücut çok sayıda sert esmer kıllarla kaplıdır. Kapra böceği erginleri besin almadan 14-22 gün yaşar. Normal koşullarda gelişme süresi 40-56 gündür. Yılda ortalama 4-5 döl verir. Larvalar 4-5 yıl beslenmeden yaşaya bilirler.
Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlarda görülür. Ergin parlak koyu kırmızı renkli, 3.5-4.0 mm boyundadır. Larvalar olgunlaştığında 5-7 mm boyunda sarımsı kahve renkli bir hal alır. Erginlerin yaşama süresi ortalama 1 yıldır. Ergin dişi yaşadığı sürece 300-400 adet yumurta bırakır. Gıda ortamına bırakılan yumurtalar, kabuklarında yapışkan bir madde olması nedeniyle gıda ile örtülüdür. Normal koşullarda gelişme süresi 46-60 gündür. Her iki tür yılda 3-4 döl verir.
Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlarda görülür. Ergin parlak kırmızımsı esmer renkli, 3-4 mm boydadır. Ergin erkeklerde mandibula (çene) boynuz biçimini almıştır. Yumurta beyaz renklidir. Larva, silindirik şekilli, sarı renkli 7-9 mm boyundadır. Erginler.1 yıl kadar yaşarlar. Ergin dişi, gıda ortamına 100-200 yumurta bırakır. Gelişme süresi 6-8 haftadır.
Un ve ürünleri, kuru meyve, kuru tütün, kuru sebzelerde bulunan bu zararlı; 2.5-3 mm boyunda, Pronotumun her iki yanında 6’şar adet testere dişi şeklinde çıkıntı vardır. Larva silindirik şekilli, beyaz renkli ve 3 mm uzunluktadır Erginler 8-10 ay yaşarlar. Uygun koşullarda gelişme süresi 5-6 haftadır. Yılda 5-6 döl verir.
Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlarda görülür. Ergin, parlak koyu kahve veya siyah renkte ve 14-17 mm boydadır. Larva 25-30 mm boyda, sarı renklidir. Ergin dişi gıda ortamına tek tek veya toplu olarak 400-500 kadar yumurta bırakır. Larva 17-18 gömlek değiştirerek gıda ortamında pupa olur. Yılda 1 döl verir.
Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlarda görülür. Ergin parlak esmer renkli, yassı ve uzun şekilli, 10-11 mm boyundadır. Larva 15-18 mm uzunluktadır. Vücut kıllarla kaplıdır. Erginler iki yıl kadar yaşar ve bu sürede dişi, gıdalar üzerine 900-1000 kadar yumurta bırakır. Larva süresi koşullara bağlı olarak 2-14 aydır. Yılda 1 döl verir.
Tatlı kurt tütünden başka, kuru meyve, tarhana, baharat, kumaş, mobilya, un, kepek, kağıt gibi materyalde de zararlıdır. Erginlerin rengi kırmızımsı sarı ile koyu kırmızıya kadar değişir ve 2-3.5 mm boydadır. Larva kıvrık şekilli, sarımsı beyaz renklidir. Zararlı kışı tütün depolarında denkler içinde veya döşemeler arasında bir kapsül içinde larva olarak geçirir. Havaların ısınmasıyla birlikte beslenmesine devam eder. Olgun larva bir haftalık dinlenme periyodundan sonra pupa olur. İlk ergin çıkışı mayıs ayı sonralarında olur. Yeni çıkan erginlerin çoğu çiftleşmek ve yumurta bırakmak için bundukları besin ortamını terk ederler. Bir kısmı ise bulundukları yerde çiftleşir ve yumurta bırakırlar. Ergin dişi yaşamı süresince 40-103 adet yumurta bırakır. Gelişme süresi 50-60 gündür. Yılda 3 döl verir. Tatlıkurt özellikle larva döneminde zarar yapar. İşlenmiş tütünü delik deşik eder. Erginler beslenmeden birlikte tütün denklerinde açtıkları çıkış delikleriyle zarara katılırlar.
Hububat, un ve undan üretilen maddelerde zarara sebep olurlar. Saydam beyaz renkli, yumuşak vücutlu, küçük canlılardır. Gözle görülmeleri zor ve 0.4 mm boydadır. Bacaklarında ve vücut sonunda uzun kıllar vardır. Larva erginden daha küçük boylu ve 3 çift bacaklıdır. Un akarı yüksek nemli ve sıcak koşulları sever. Bu koşullarda gelişme süresi 2 hafta kadardır.
Kestane, ceviz, iç fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. ürünlerde zarara sebep olurlar. Erginlerin, boyları 1 cm’dir. Ön kanatlar gri renklidir ve üzerlerinde koyu renkli, zikzak biçimli iki bant bulunur. Arka kanatlar beyazımsı gri renkli ve saçaklıdır. Olgun larva 1 cm boyundadır. Vücut koyu renkli halkalardan çıkan kıllarla kaplıdır. Erginler 1-2 hafta yaşarlar. Uygun koşullarda gelişme süresi 42-52 gündür. Bu zararlı Karadeniz Bölgesi fındık depolarında 3 döl verir. Ege bölgesinde ise sergilerde yumurta bıraktıkları incirlerin depolara alınması nedeniyle döl sayısı 4’e kadar çıkabilir.
Kestane, ceviz, iç fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. ürünlerde zarara sebep olurlar. Erginin ön kanatlarının dip kısmı sarı, uç kısmı kırmızı ve koyu lekelidir. Boyu ortalama 9 mm’dir. Larva boyu 10-12 mm uzunluğundadır. Ergin dişi 2-4 haftalık yaşam süresince gıda ortamına 300-400 kadar yumurta bırakır. Gelişme süresi uygun koşullarda 37-52 gündür. Yılda koşullara bağlı olarak 2-5 döl verir.
Kestane, ceviz, iç fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. ürünlerde zarara sebep olurlar. Ergin kırmızı, ender olarak açık sarı renkli olup, 8-9 mm boyundadır. Kanat açıklığı 18-20 mm’dir. Ön kanatlar enine koyu renk bantlıdır. Arka kanatlar daha açık renkli ve saçaklıdır. Yumurta, larva ve pupanın morfolojik özellikleri incir kurduna benzer. Erginler 24 gün yaşar. Ergin dişi, bu sürede 350 kadar yumurta bırakır. Uygun koşullarda gelişme süresi 43 gündür. Yılda 3-4 döl verir.
Zararlı olduğu ürünler; Hububat, un ve undan üretilen maddelerdir. Ergin güve dumanlı gri renkte ve 10-14 mm boydadır. Ön kanatlar üzerinde enine zikzak bantlar vardır. Larva krem renkli ve kıllarla kaplıdır. Olgun larva 12-19 mm boydadır. Erginler 1-2 hafta yaşarlar. Olgunlaşan larva gıda ortamını terk ederek, ambardaki yarık, çatlak, girinti vs. yerlerde kokon örerek pupa olur. Gelişme süresi normal koşullarda 6-8 haftadır. Yılda 3-4 döl verir.
Kanatlar yeknesak altın rengindedir, Yaygın bir türdür. Yünlü kumaş, halı, kürk ve benzeri materyalde zararlıdır. Erginler 8-12 mm boyda, yavaş hareketli ve ışıktan kaçarlar. Zararı daha ziyade kıyafetlerin yaka ve kol uçlarının arka yüzünde zarar yapar.
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde depolanmış ürün zararlıları ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar ile isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.
Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz uygun yöntemlerle zararlı ile mücadele eder ve riskin tekrarlanmaması adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar ve uygulamanın sonuçlarını takip eder.
Teklİf AlFabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.
İşletmenizdeki depolanmış ürün zararlıları varlığının iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Depolanmış ürün zararlıları istilasında bütün işletmeler risk altındadır, ama gıda işletmeleri daha büyük tehlikelere maruz kalabilir. Depolanmış ürün zararlılarıgıdalarınızı yiyerek ve kirleterek zarar verebilir. Onların bu yeteneği işinizde yüksek para kayıplarına neden olabilir.
Teklİf Al
Giriş
Depolanmış ürün zararlıları depolara ve ürüne farklı yollardan bulaşmaktadır:
Bu nedenle ürünlerin depolanmasında temel ilke; Temiz depoya temiz ürün konulması ve ürünün depolama süresince tüm bulaşmalardan korunmasıdır.
İdeal Çevre
İşletmelerdeki depolar, evlerinizdeki kilerler, mutfak vb. alanlar belirli depolanmış ürün zararlıları türleri için ideal bir üreme alanıdır. Yeteri kadar yiyecek, sıcaklık, su ve yuvalama alanlarıyla tüm yıl boyunca aktif kalabilirler.
Üreme
Depolanmış ürün zararlıları çok hızlı çoğalır. Gördüğünüz her biri için duvarlarınızın arkasında çok daha fazla saklanma ve çoğalma olabilir.
Kaçınma
Depolanmış ürün zararlıları daha çok gece olduğunda ortaya çıkarlar. Eğer bunlar birini gördüyseniz kalanları görmediniz demektir. Her gün gördüğünüz birkaç zararlı, olası bir şiddetli istila belirtisidir.
Alerjiler / Astım
Sağlığa zararlı ve zehirli maddelerin oluşması (Sağlığa zararlı maddeler, gıda ile birlikte alınan böcek vücut parçaları, böcek larvaları ya da böceklerin artıkları şeklinde olabilir. İshal, solunum yolu alerjisi, kaşıntı, astım, iştah azalması, gelişmenin duraklaması ve bakteriyel enfeksiyonlar şeklinde insanlarda arızalara sebep olabilirler)
Temizlik
Eski ürün artıklarını ve ürün döküntülerini temizleyin
Kendinizi etkisiz yapın
Özel ekipman, malzeme ve teknik bilgi olmadan depolanmış ürün zararlılarıkontrolünü sağlamaya çalışmak kaybedilen bir savaş olabilir.
Ücretsiz depolanmış ürün zararlıları teklifi için bizimle iletişime geçin!!!
İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.
Ürünlerde;
Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin veya gitmesin, depolanmış ürün zararlıları türleri için ideal üreme alanları vardır. Yeteri kadar gıda, sıcaklık, nem ve yuvalanma alanlarıyla bu zararlılar tüm yıl boyunca istilalarına devam edebilirler.
Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı Depolanmış Ürün Zararlıları istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve önleyici / düzeltici tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak çözüm için bizimle iletişime geçiniz.
Kelebek ve Güve Arasındaki Farklar
Çoğu zaman kelebekler ve güveleri karıştırırız. Peki bu canlıların farklılıkları nelerdir? Bir kelebek ve güveyi nasıl ayırt edebiliriz?
Kelebekler ve Güveler Arasında Fiziksel Farklar
Kelebekler | Güveler | |
Antenler | Genellikle ince uzundurlar ve uçlarında top veya kanca şeklinde almaçlar bulunur. |
Daha kısa ve tüylü ya da tarak şeklinde antenlere sahiptirler. |
Kanatlar |
Genellikle açık ve renkli kanatlara sahiptirler. Çiçekler üzerinde kamufle olmaya ya da göz benzeri şekillerle düşmanlarını korkutmaya yararlar. Kelebeklerin kanatları genellikle daha büyüktür (Ancak en büyük kanatlar yine de bir güve türüne aittir). Ayrıca kelebeklerin kanatları birbirinden bağımsızdır. | Kapalı ve desenli kanatlara sahiptirler. Genellikle daha küçük kanatları vardır. Kamuflajları daha geniş alanlarda işe yarayabilir. Güvelerin kanatları birbirine bağlıdır. Çok daha çeşitli kanat şekillerine sahiptirler. |
Pupa ve Larvalar |
Larvaları bulundukları yapraklarla beslenir ve 3-6 hafta sonunda pupa evresine geçerler. Pupaları genellikle krizalit oluşturur. (Sert bir kabuk içinde korunurlar) |
Larvaları bulundukları ortamdaki cansız organik besinlerle beslenirler ve 1-2 hafta içerisinde pupa evresine geçerler. Pupaları genellikle ipek bir koza ile korunur. Güve larvaları kelebek larvalarına göre daha geniş bir renk ve şekil çeşitliliğine sahiptirler. |
Gözler |
Böceklerin çoğunda bulunan ayrı ayrı çalışan bileşik gözlere sahiptirler. |
Gececil böceklerde bulunan birbirleri ile etkileşen bileşik gözlere sahiptirler. |
Vücut Yapıları |
Daha ince, daha uzun ve daha pürüzsüz vücutlara sahiptirler. |
Daha kısa, daha kalın ve daha tüylü vücutlara sahiptirler. |
Renkler |
Genellikle daha parlak renklere sahiptirler ve renkli çiçekler üzerinde kamufle olmaya ya da renkleri ile düşmanları korkutmaya adapte olmuşlardır. |
Daha soluk ve pastel renklere sahiptirler ve bulundukları her ortama adapte olabilirler. Ayrıca larvalarının renk değiştirme özellikleri vardır. Bunun yanı sıra güve larvaları renk olarak daha çok çeşitliliğe sahiptir. |
Kelebekler | Güveler | |
Aktivite Saatleri | Kelebekler genellikle gündüzleri aktiftir |
Güveler genellikle geceleri aktiftir |
Dinlenmede Kanat Pozisyonları |
Dinlenme esnasında kelebeklerin kanatları açıktır ve vücudun üstündedir. | Dinlenme esnasında güvelerin kanatları düzdür ve gövdelerini örtecek şekilde ya da yanlarda durur. |
Üreme |
Güvelere göre daha yavaş ürerler |
Kelebeklere göre daha hızlı ürerler |
Beslenme Şekilleri |
Genellikle çiçek özleri ve polenlerle beslenirler |
Bulundukları yere ve türlerine göre meyve, tahıl, yaprak, deri, yün ya da diğer canlılarla beslenirler |
Hareket Şekilleri |
Kanatları daha büyük olduğundan daha yavaş kanat çırparlar. Kanat çırparken genellikle ses çıkarmazlar ve yalpalayarak uçarlar |
Küçük kanatları ve kanat pozisyonları nedeniyle daha hızlı kanat çırparlar. Kanat çırparken sinekler gibi ses çıkarabilirler. Daha düz bir uçuşları vardır |
İnsanlara Etkileri |
Tozlaşmaya katkılarından dolayı genellikle bitkilerin üremelerine yardımcı olurlar ve insanlar için faydalıdırlar. Bazı türlerin tırtılları bitkilerin yapraklarını yiyerek zarar verebilir |
Genellikle tarım ürünleri ve giysilere zarar verirler. İnsanlar için zararlı haşereler sınıfına girerler. |
Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi