logo
444 85 57 Nolu Telefondan Bize Ulaşabilirsiniz

444 85 57

Depolanmış Ürün Zararlıları

Depolanmış Ürün Zararlıları Hakkında Genel Bilgi

Depolanmış ürünler her şeyden önce ülkemizin ekonomisine katkı sağladığından çok büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden depolarda ekonomik bir prensip olarak minimum masrafla optimum ürün muhafazasını sağlamak hedeflenmelidir.  Bu da ancak bazı tedbirlerle mümkündür. Ürünün hasattan depoya gelene kadar olan aşaması ve depolama aşaması olarak iki açıdan konuya bakılmalıdır.  Hasattan sonra depoya kaldırılacak ürünün öncelikle hastalıksız,  zedelenmemiş ve nemli ortamda hastalık artacağı için ürünün çok ıslak olmamasına dikkat edilmelidir.  Depoda yapılacak işlemler ise öncelikle bulaşmanın önlenmesine yönelik olmalıdır.  Bu önlemler: Deponun fiziksel olarak gerekli bakım ve onarımlarının yapılması,  depoya ürün alınırken ürünün depolanmaya uygunluğunun incelenmesi ve hijyen önlemleridir.  Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Depolanmış Ürün Zararlıları Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

İnsanlar hemen tüketemeyecekleri ürünlerini daha sonradan tüketmek amacıyla saklarlar. Bu saklama süresince ürüne mikroplar, kemirgenler ve özellikle böcekler zarar vermektedirler. Yapılan araştırmalar, zararlı böceklerden dolayı tahıllarda yılda ortalama % 10 kayıp meydana geldiğini göstermiştir.

Depolarda ürün kaybı çeşitli şekillerde olmaktadır; 

  1. Kızışma
  2. Küflenme
  3. Çimlenme
  4. Çürüme
  5. Tutukluk
  6. Yanma
  7. Böceklenme

BÖCEKLERİN ZARAR ŞEKİLLERİ

  • Ürün kayıpları
    • Tohumluklarda çimlenme gücü azalması
    • Kirlenme sonucu ürünün gıda değerinin azalması (Böceklerin dışkıları, larva ve pupa derileri, puparium artıkları, salgıladıkları ağ maddesi, ölü böcekler ürünün kirlenmesine sebep olurlar.)
  • Yoğun bulaşmalarda üründe kokuşma
    • Sağlığa zararlı ve zehirli maddelerin oluşması (Sağlığa zararlı maddeler, gıda ile birlikte alınan böcek vücut parçaları, böcek larvaları ya da böceklerin artıkları şeklinde olabilir. İshal, solunum yolu alerjisi, kaşıntı, astım, iştah azalması, gelişmenin duraklaması ve bakteriyel enfeksiyonlar şeklinde insanlarda arızalara sebep olabilirler)
    • Sekonder zararlıların faaliyeti için uygun ortam oluşması (Birçok zararlıda ancak çeşitli şekillerde zarar görmüş ve zedelenmiş ürünlerde ancak faaliyet gösterebilir)
    • Pazar değerinin azalması (Bazen çok az bir bulaşık ürünün karantina kapılarından geri çevrilmesine, bazen de dış pazarın tamamen kaybedilmesine sebep olabilir)

Depolanmış Ürün Zararlıları Türleri

Ekin Kambur Biti - Rhyzopetrha dominica

Tüm hububat çeşitlerinde görülen, ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe sahiptir. Larva beyaz renkli ve 5 mm boydadır. Ergin dişi tek ya da kümeler halinde 300-500 yumurta bırakır. Uygun koşullarda gelişme süresi bir aydır. Yılda 3-4 döl verir.

Khapra Böceği - Trogoderma granarium

Hububat çeşitleri, süt tozu, bira mayası, organik kuru maddeler, kuru meyve, sebze tohumları, keten tohumu, pamuk tohumu vb. ürünlere zarar verirler. Erginler, kırmızımsı kahve renkli ve oval şekillidir. Ergin dişi 2.5, erkek 1.8 mm boydadır. Yumurta saydam beyaz renklidir. Larva yaşına göre 0.5-5.5 mm boyda, halkalı bir görünüşe sahiptir. Vücut çok sayıda sert esmer kıllarla kaplıdır. Kapra böceği erginleri besin almadan 14-22 gün yaşar. Normal koşullarda gelişme süresi 40-56 gündür. Yılda ortalama 4-5 döl verir. Larvalar 4-5 yıl beslenmeden yaşaya bilirler.

Kırma Biti - Tribolium confusum

Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlarda görülür. Ergin parlak koyu kırmızı renkli, 3.5-4.0 mm boyundadır. Larvalar olgunlaştığında 5-7 mm boyunda sarımsı kahve renkli bir hal alır. Erginlerin yaşama süresi ortalama 1 yıldır. Ergin dişi yaşadığı sürece 300-400 adet yumurta bırakır. Gıda ortamına bırakılan yumurtalar, kabuklarında yapışkan bir madde olması nedeniyle gıda ile örtülüdür. Normal koşullarda gelişme süresi 46-60 gündür. Her iki tür yılda 3-4 döl verir.

Boynuzlu Böcek - Gnathocerus cornutus

Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlarda görülür. Ergin parlak kırmızımsı esmer renkli, 3-4 mm boydadır. Ergin erkeklerde mandibula (çene) boynuz biçimini almıştır. Yumurta beyaz renklidir. Larva, silindirik şekilli, sarı renkli 7-9 mm boyundadır. Erginler.1 yıl kadar yaşarlar. Ergin dişi, gıda ortamına 100-200 yumurta bırakır. Gelişme süresi 6-8 haftadır.

Testereli Böcek - Oryzaephilus surinamensis

Un ve ürünleri, kuru meyve, kuru tütün, kuru sebzelerde bulunan bu zararlı; 2.5-3 mm boyunda, Pronotumun her iki yanında 6’şar adet testere dişi şeklinde çıkıntı vardır. Larva silindirik şekilli, beyaz renkli ve 3 mm uzunluktadır Erginler 8-10 ay yaşarlar. Uygun koşullarda gelişme süresi 5-6 haftadır. Yılda 5-6 döl verir.

Un Kurdu - Tenebrio molitor

Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlarda görülür. Ergin, parlak koyu kahve veya siyah renkte ve 14-17 mm boydadır. Larva 25-30 mm boyda, sarı renklidir. Ergin dişi gıda ortamına tek tek veya toplu olarak 400-500 kadar yumurta bırakır. Larva 17-18 gömlek değiştirerek gıda ortamında pupa olur. Yılda 1 döl verir.

Ekin Kara Ambar Böceği - Tenebriodes mauritanicus

Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlarda görülür. Ergin parlak esmer renkli, yassı ve uzun şekilli, 10-11 mm boyundadır. Larva 15-18 mm uzunluktadır. Vücut kıllarla kaplıdır. Erginler iki yıl kadar yaşar ve bu sürede dişi, gıdalar üzerine 900-1000 kadar yumurta bırakır. Larva süresi koşullara bağlı olarak 2-14 aydır. Yılda 1 döl verir.

Tatlıkurt - Lasioderma serricorne

Tatlı kurt tütünden başka, kuru meyve, tarhana, baharat, kumaş, mobilya, un, kepek, kağıt gibi materyalde de zararlıdır. Erginlerin rengi kırmızımsı sarı ile koyu kırmızıya kadar değişir ve 2-3.5 mm boydadır. Larva kıvrık şekilli, sarımsı beyaz renklidir. Zararlı kışı tütün depolarında denkler içinde veya döşemeler arasında bir kapsül içinde larva olarak geçirir. Havaların ısınmasıyla birlikte beslenmesine devam eder. Olgun larva bir haftalık dinlenme periyodundan sonra pupa olur. İlk ergin çıkışı mayıs ayı sonralarında olur. Yeni çıkan erginlerin çoğu çiftleşmek ve yumurta bırakmak için bundukları besin ortamını terk ederler. Bir kısmı ise bulundukları yerde çiftleşir ve yumurta bırakırlar. Ergin dişi yaşamı süresince 40-103 adet yumurta bırakır. Gelişme süresi 50-60 gündür. Yılda 3 döl verir. Tatlıkurt özellikle larva döneminde zarar yapar. İşlenmiş tütünü delik deşik eder. Erginler beslenmeden birlikte tütün denklerinde açtıkları çıkış delikleriyle zarara katılırlar.

Un Akarı - Acarus siro

Hububat, un ve undan üretilen maddelerde zarara sebep olurlar. Saydam beyaz renkli, yumuşak vücutlu, küçük canlılardır. Gözle görülmeleri zor ve 0.4 mm boydadır. Bacaklarında ve vücut sonunda uzun kıllar vardır. Larva erginden daha küçük boylu ve 3 çift bacaklıdır. Un akarı yüksek nemli ve sıcak koşulları sever. Bu koşullarda gelişme süresi 2 hafta kadardır.

İncir Kurdu - Ephestia cautella

Kestane, ceviz, iç fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. ürünlerde zarara sebep olurlar. Erginlerin, boyları 1 cm’dir. Ön kanatlar gri renklidir ve üzerlerinde koyu renkli, zikzak biçimli iki bant bulunur. Arka kanatlar beyazımsı gri renkli ve saçaklıdır. Olgun larva 1 cm boyundadır. Vücut koyu renkli halkalardan çıkan kıllarla kaplıdır. Erginler 1-2 hafta yaşarlar. Uygun koşullarda gelişme süresi 42-52 gündür. Bu zararlı Karadeniz Bölgesi fındık depolarında 3 döl verir. Ege bölgesinde ise sergilerde yumurta bıraktıkları incirlerin depolara alınması nedeniyle döl sayısı 4’e kadar çıkabilir.

Kuru Meyve Güvesi - Plodia interpunctella

Kestane, ceviz, iç fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. ürünlerde zarara sebep olurlar. Erginin ön kanatlarının dip kısmı sarı, uç kısmı kırmızı ve koyu lekelidir. Boyu ortalama 9 mm’dir. Larva boyu 10-12 mm uzunluğundadır. Ergin dişi 2-4 haftalık yaşam süresince gıda ortamına 300-400 kadar yumurta bırakır. Gelişme süresi uygun koşullarda 37-52 gündür. Yılda koşullara bağlı olarak 2-5 döl verir.

Kuru Üzüm Güvesi - Ephestia figuliella

Kestane, ceviz, iç fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. ürünlerde zarara sebep olurlar. Ergin kırmızı, ender olarak açık sarı renkli olup, 8-9 mm boyundadır. Kanat açıklığı 18-20 mm’dir. Ön kanatlar enine koyu renk bantlıdır. Arka kanatlar daha açık renkli ve saçaklıdır. Yumurta, larva ve pupanın morfolojik özellikleri incir kurduna benzer. Erginler 24 gün yaşar. Ergin dişi, bu sürede 350 kadar yumurta bırakır. Uygun koşullarda gelişme süresi 43 gündür. Yılda 3-4 döl verir.

Değirmen Güvesi - Ephestia kuehniella

Zararlı olduğu ürünler; Hububat, un ve undan üretilen maddelerdir. Ergin güve dumanlı gri renkte ve 10-14 mm boydadır. Ön kanatlar üzerinde enine zikzak bantlar vardır. Larva krem renkli ve kıllarla kaplıdır. Olgun larva 12-19 mm boydadır. Erginler 1-2 hafta yaşarlar. Olgunlaşan larva gıda ortamını terk ederek, ambardaki yarık, çatlak, girinti vs. yerlerde kokon örerek pupa olur. Gelişme süresi normal koşullarda 6-8 haftadır. Yılda 3-4 döl verir.

Elbise Güvesi - Tineola biselliella

Kanatlar yeknesak altın rengindedir, Yaygın bir türdür. Yünlü kumaş, halı, kürk ve benzeri materyalde zararlıdır. Erginler 8-12 mm boyda, yavaş hareketli ve ışıktan kaçarlar. Zararı daha ziyade kıyafetlerin yaka ve kol uçlarının arka yüzünde zarar yapar.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde depolanmış ürün zararlıları ile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar ile isteyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz uygun yöntemlerle zararlı ile mücadele eder ve riskin tekrarlanmaması adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar ve uygulamanın sonuçlarını takip eder.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisi belirler

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: Yaşam alanınızda Biyosidal Ürün (Biyosidal ürünler, içerdikleri aktif madde ya da maddeler sayesinde zararlı olarak kabul edilen bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar, hamam böceği, kene, karasinek, sivrisinek, depolanmış ürün zararlıları gibi böcekler, fare ve sıçan gibi kemirgenler üzerinde kimyasal veya biyolojik etki gösterirler. Bu sayede biyosidal ürünler zararlı organizmaların hareketlerini kısıtlayabilir, uzaklaştırabilir, zararsız kılabilir ya da yok edebilirler).  kullanımını minimum düzeyde tutarak geliştirdiğimiz uygulama ve inovatif ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretilir
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz depolanmış ürün zararlılarının türüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Depolanmış ürün zararlılarının türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamalar ( tuzak vb.) yapılır.
  • Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve depolanmış ürün zararlılarının türüne bağlı ziyaret planları hazırlanır ve gerekli uygulamalar yapılır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından depolanmış ürün zararlılarının istila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve çözümler sunulur
  • Ziyaret Sıklığı: depolanmış ürün zararlılarının yumurtlama evreleri, işletme yapısı, çevresel riskler değerlendirilerek tespit edilen riskli alanlara tekrar uygulama yapmak adına ziyaret sıklığı belirlenir. Yapılan çalışmaların sonuçları takip edilir.  Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için  0 850 771 04 62 hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

İşletmenizdeki depolanmış ürün zararlıları varlığının iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Depolanmış ürün zararlıları istilasında bütün işletmeler risk altındadır, ama gıda işletmeleri daha büyük tehlikelere maruz kalabilir. Depolanmış ürün zararlılarıgıdalarınızı yiyerek ve kirleterek zarar verebilir.  Onların bu yeteneği işinizde yüksek para kayıplarına neden olabilir.

 

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretir,
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışır
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümleri üretir,
  • Verilere dayalı iş ve süreçleri etkinlik açısından izler,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarına erişilebilir,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde; eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahiptir,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme gücüne sahiptir,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmıştır,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından çalıştığı çözüm ortaklarına problem yaşatmaz,
  • Müşteri Denetimlerinde, Kalite, Gıda Güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde çalıştığı çözüm ortaklarına problem yaşatmaz,
  • Çalıştığı çözüm ortaklarının risklerini etkin yöneterek, çözüm ortaklarının rakiplerinin önüne geçmesini sağlar
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarınızı engeller.

Depolanmış Ürün Zararlıları Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Giriş

Depolanmış ürün zararlıları depolara ve ürüne farklı yollardan bulaşmaktadır:

  • Bazı zararlılar depoda vardır ve ürün depoya konulduktan sonra bulaşır.
  • Bazen ürüne depolama öncesi devrelerde bulaşır ve depoda zararını sürdürür.
  • Bazen ise ne depo ne de ürün bulaşıktır ve zararlı ya uçarak ya da değişik etkenlerin taşıyıcılığı ile depoya ve ürüne bulaşır.

Bu nedenle ürünlerin depolanmasında temel ilke; Temiz depoya temiz ürün konulması ve ürünün depolama süresince tüm bulaşmalardan korunmasıdır.

İdeal Çevre

İşletmelerdeki depolar, evlerinizdeki kilerler, mutfak vb. alanlar belirli depolanmış ürün zararlıları türleri için ideal bir üreme alanıdır. Yeteri kadar yiyecek, sıcaklık, su ve yuvalama alanlarıyla tüm yıl boyunca aktif kalabilirler.

Üreme

Depolanmış ürün zararlıları çok hızlı çoğalır. Gördüğünüz her biri için duvarlarınızın arkasında çok daha fazla saklanma ve çoğalma olabilir.

Kaçınma

Depolanmış ürün zararlıları daha çok gece olduğunda ortaya çıkarlar. Eğer bunlar birini gördüyseniz kalanları görmediniz demektir. Her gün gördüğünüz birkaç zararlı, olası bir şiddetli istila belirtisidir.

Alerjiler / Astım

Sağlığa zararlı ve zehirli maddelerin oluşması (Sağlığa zararlı maddeler, gıda ile birlikte alınan böcek vücut parçaları, böcek larvaları ya da böceklerin artıkları şeklinde olabilir. İshal, solunum yolu alerjisi, kaşıntı, astım, iştah azalması, gelişmenin duraklaması ve bakteriyel enfeksiyonlar şeklinde insanlarda arızalara sebep olabilirler)

Temizlik

Eski ürün artıklarını ve ürün döküntülerini temizleyin 

Kendinizi etkisiz yapın

Özel ekipman, malzeme ve teknik bilgi olmadan depolanmış ürün zararlılarıkontrolünü sağlamaya çalışmak kaybedilen bir savaş olabilir.

Ücretsiz depolanmış ürün zararlıları teklifi için bizimle iletişime geçin!!!

Depolanmış Ürün Zararlıları İstilasından Emin Değilseniz

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.

Ürünlerde;

  • Yenikler, delikler
  • Canlı veya ölü böcek varlığı
  • Topaklanma
  • Gömlek artıklarının varlığı
  • Nemlenme,  küflenme, çimlenme
  • Böcek atıklarının kötü kokuya neden oluşu
  • Renkte bozulma

Nasıl Önlenir

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde hoşunuza gitsin veya gitmesin, depolanmış ürün zararlıları türleri için ideal üreme alanları vardır. Yeteri kadar gıda, sıcaklık, nem ve yuvalanma alanlarıyla bu zararlılar tüm yıl boyunca istilalarına devam edebilirler.

Depolanmış Ürün Zararlıları İstilasını Önlemenin Yolu

  • Her ürünün kendine özgü depolanma derecesi olduğundan 1 depoda sadece 1 ürün depolanmalı. Depo derecesindeki sapma + 1°C den az olmalıdır.
  • Ürüne göre deponun sıcaklığı kontrol altında tutulmalıdır.
  • Kapı-pencerelere zararlıların geçemeyeceği sıklıkta sineklik telleri takılmalıdır.
  • Kapı ve pencereler gereğinden fazla açık bırakılmamalıdır.
  • Depoya bulaşık ürün, çuval ve benzeri malzeme konulmamalıdır.
  • Yeni ürün, eski ürünle birlikte depolanmamalıdır.
  • Depo havadar olmalıdır.
  • Depolarda zararlılara barınak olabilecek yarık çatlak gibi yerler sıva ile kapatılmalıdır.
  • Potansiyel saklanma alanları süpürgelik etrafları, elektrik priz arkası, vb. açıklıklar belirlenmeli ve uygun malzemeler ile kapatılmalıdır.
  • Depolar önceki yılın ürün kalıntılarından temizlenmelidir.
  • Ürün çuvallı ise paletler / ızgaralar üzerine istiflenmelidir.
  • Dökme ürün ise tek yığın olarak değil, birkaç yığın halinde depolanmalıdır.
  • Yığın ve istifler ile duvar arasında 0,5 m ( 50 cm)  aralık bırakılmalıdır.
  • Ürün ambarda kaldığı süre içerisinde en az 20 günlük aralarla kontrol edilmeli. Bu kontrollerde üründe zararlı bulaşması olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca mümkünse ürünün sıcaklık ve nemi ölçülerek zararlılar için uygun ortam oluşup oluşmadığı incelenmelidir. Çünkü;  sıcaklık ve nem zararlı gelişmesi için önemli ekolojik etkenlerdir.

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, farklı Depolanmış Ürün Zararlıları istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve önleyici / düzeltici tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak çözüm için bizimle iletişime geçiniz.

Depolanmış Ürün Zararlıları Gerçekleri ve Efsaneler

Kelebek ve Güve Arasındaki Farklar

Çoğu zaman kelebekler ve güveleri karıştırırız. Peki bu canlıların farklılıkları nelerdir? Bir kelebek ve güveyi nasıl ayırt edebiliriz?

Kelebekler ve Güveler Arasında Fiziksel Farklar

  Kelebekler Güveler
Antenler Genellikle ince uzundurlar ve uçlarında top veya kanca şeklinde almaçlar bulunur.
Daha kısa ve tüylü ya da tarak şeklinde antenlere sahiptirler.
Kanatlar
Genellikle açık ve renkli kanatlara sahiptirler. Çiçekler üzerinde kamufle olmaya ya da göz benzeri şekillerle düşmanlarını korkutmaya yararlar. Kelebeklerin kanatları genellikle daha büyüktür (Ancak en büyük kanatlar yine de bir güve türüne aittir). Ayrıca kelebeklerin kanatları birbirinden bağımsızdır. Kapalı ve desenli kanatlara sahiptirler. Genellikle daha küçük kanatları vardır. Kamuflajları daha geniş alanlarda işe yarayabilir. Güvelerin kanatları birbirine bağlıdır. Çok daha çeşitli kanat şekillerine sahiptirler.
Pupa ve Larvalar
Larvaları bulundukları yapraklarla beslenir ve 3-6 hafta sonunda pupa evresine geçerler. Pupaları genellikle krizalit oluşturur. (Sert bir kabuk içinde korunurlar)
Larvaları bulundukları ortamdaki cansız organik besinlerle beslenirler ve 1-2 hafta içerisinde pupa evresine geçerler. Pupaları genellikle ipek bir koza ile korunur. Güve larvaları kelebek larvalarına göre daha geniş bir renk ve şekil çeşitliliğine sahiptirler.
Gözler
Böceklerin çoğunda bulunan ayrı ayrı çalışan bileşik gözlere sahiptirler.
Gececil böceklerde bulunan birbirleri ile etkileşen bileşik gözlere sahiptirler.
Vücut Yapıları
Daha ince, daha uzun ve daha pürüzsüz vücutlara sahiptirler.
Daha kısa, daha kalın ve daha tüylü vücutlara sahiptirler.
Renkler
Genellikle daha parlak renklere sahiptirler ve renkli çiçekler üzerinde kamufle olmaya ya da renkleri ile düşmanları korkutmaya adapte olmuşlardır.
Daha soluk ve pastel renklere sahiptirler ve bulundukları her ortama adapte olabilirler. Ayrıca larvalarının renk değiştirme özellikleri vardır. Bunun yanı sıra güve larvaları renk olarak daha çok çeşitliliğe sahiptir.

 

Kelebekler ve Güveler Arasında Davranışsal Farklar

  Kelebekler Güveler
Aktivite Saatleri Kelebekler genellikle gündüzleri aktiftir
Güveler genellikle geceleri aktiftir
Dinlenmede Kanat Pozisyonları 
Dinlenme esnasında kelebeklerin kanatları açıktır ve vücudun üstündedir. Dinlenme esnasında güvelerin kanatları düzdür ve gövdelerini örtecek şekilde ya da yanlarda durur.
Üreme
Güvelere göre daha yavaş ürerler
Kelebeklere göre daha hızlı ürerler
Beslenme Şekilleri
Genellikle çiçek özleri ve polenlerle beslenirler
Bulundukları yere ve türlerine göre meyve, tahıl, yaprak, deri, yün ya da diğer canlılarla beslenirler
Hareket Şekilleri
Kanatları daha büyük olduğundan daha yavaş kanat çırparlar. Kanat çırparken genellikle ses çıkarmazlar ve yalpalayarak uçarlar
Küçük kanatları ve kanat pozisyonları nedeniyle daha hızlı kanat çırparlar. Kanat çırparken sinekler gibi ses çıkarabilirler. Daha düz bir uçuşları vardır
İnsanlara Etkileri
Tozlaşmaya katkılarından dolayı genellikle bitkilerin üremelerine yardımcı olurlar ve insanlar için faydalıdırlar. Bazı türlerin tırtılları bitkilerin yapraklarını yiyerek zarar verebilir
Genellikle tarım ürünleri ve giysilere zarar verirler. İnsanlar için zararlı haşereler sınıfına girerler. 

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi