444 85 57

Karasinekler

Karasinekler Hakkında Genel Bilgi

Dünya çapında 120.000’nin üzerinde sinek çeşidi vardır. Sinekler zararlı kabul edilir, çünkü insanlar, hayvanlar ve hayvancılık sektöründe sağlık riski teşkil ederler. Sinekler evinizde veya işyerinizde Salmonella ve E.coli gibi hastalıklar yayabilirler. Caydırıcı önlemler ve proaktif bir yaklaşım ile pahalı uygulamaları önleyebilirsiniz. Egam Çevre Sağlığı; riskin tespiti, kontrol altına alınması ve önleyici faaliyetler ile sürecin yönetilmesinde hizmet vermektedir.

Karasinekler Türleri, Yaşam Döngüsü ve Üreme

Ergin dişi karasinek çiftleştikten sonra genellikle kümeler halinde, organik atıkların bulunduğu gübrelik, çöplük vb. yerlere yumurtalarını bırakır. Musca domestica her yumurtlamada ortalama 120 yumurta bırakmaktadır. Uygun şartlarda (fermentasyon, nem, ısı) fertil yumurtalardan larva çıkışı başlar. Larvalar 3 dönem geçirerek pupa halini alırlar. 1. dönem larvalar ısı ve ışığa duyarlı olup, 2. dönem larvalar daha az duyarlıdır.  3. dönem larvalar ise aktif hareketleri ile üreme alanının yüzeyine ulaşırlar ve pupa halini alırlar. 1., 2, ve erken 3. larval dönem beslenme dönemi olup yumurta  ve pupa döneminde beslenme olmaz. Pupa dönemi uygun şartlarda 3-3,5 gün sürer ve ergin karasinek çıkışı gerçekleşir. Normal şartlarda yumurtadan ergin sinek çıkışına kadar olan süre 7-10 gün arasıdır. Uygun şartlarda 6-24 günde bir nesil verebilir.

Karasinekler insanların yaşadığı en soğuk iklimden en sıcak iklime kadar her yerde bulunabilir.Karasinekler, arka kanatlarının değişimiyle oluşan halter denen denge organı sayesinde, en üstün uçma kabiliyetine sahip usta bir “hava akrobatı”dır.Her türlü gıda ve çöp artıklarıyla beslenirler ve ortalama 3 km uçarak çevrede insanların yaşadığı her yeri istila ederler. Vücutların da çok çeşitli hastalık mikropları taşıdığı için her dolaştığı şeye mikrobu bulaştırırlar. Her 5 dakikada bir gezdiği yerlere dışkı bırakırlar. Ayaklarına, hortumuna ya da diğer vücut kısımlarına bulaşan hastalık etkenlerini gıdalara, insan veya hayvanlara bulaştırarak enfeksiyona neden olurlar.Kolera, diyare, dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıda zehirlenmeleri, salmonelloz, verem gibi hastalıkları bulaştırır.

Karasinekler Türleri

Karasinek

Karasinek - Musca domestica

Karasinek veya ev sineği olarak bilinen Musca domestica, çift kanatlılar (Diptera) takımının Muscidae ailesine ait bir böcek türüdür. Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Erkek bireylerde abdomen (karın) 8 parçadan (segment) oluşurken dişilerde 9 parçadır. Dişilerde ilk 5 parça dışarıdan görülebilir. Geri kalan 4 parça yumurtlama zamanları haricinde geri çekilir. Yumurtlama zamanlarında dişilerin yumurtaları yüzeyin birkaç mm altına gömmesini sağlar. Bütün sineklerde (Diptera) olduğu gibi bir çift kanada sahiptirler. İkinci çift denge için kullanılan ''halter organına'' evrimleşmiştir. Arka kanatlarının evrimleşmesiyle oluşan halter denen denge organı sayesinde, üstün bir uçma kabiliyetine sahip olmuştur. Kanatları yarı saydamdır ve dinlenme esnasında geriye doğru katlanır. Karasinekler, yumurta, larva (kurtçuk), pupa ve erişkin aşamasından oluşan tam bir metamorfozdan (başkalaşım) geçer. Karasinekler yaşam döngülerini 7-10 gün gibi kısa bir sürede tamamlayabilirler; böylece bir yaz aylarında 10-12 kuşak meydana getirebilirler. Larvalar 12-13 mm uzunluğunda ve sarımsı beyaz renktedir. Vücutları pürüzsüz ve parlaktır. Erişkin bireyler gri renkte olup ortalama 4-8 mm uzunluğunda ve yalayıcı-emici tipte ağız organına sahiptir.

Nasıl Kurtulursunuz ?

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da işletmenizde karasineklerile karşılaşmanız durumunda, profesyonel uygulamalar ile istenmeyen bu zararlıya yönelik uzun vadeli çözümlere ulaşabilirsiniz.

Zararlı kontrolüne yönelik uzman ekibimiz uygun yöntemlerle zararlı ile mücadele eder ve riskin tekrarlanmaması adına Düzeltici Önleyici Faaliyetler sunar ve uygulamanın sonuçlarını takip eder.

Teklİf Al

EGAM Çözümün Odağı ve Ortağı

  • Saha deneyimli teknik ekibimiz, işletmeniz ya da zararlı görülen alanda kapsamlı araştırma yapar
  • Zararlının oluşmasına yol açankoşulları ve nedenleri tespit eder
  • Risk analizine bağlı olarak, riskli ve yüksek riskli alanlar belirler
  • İşletmede daha önceden yapılan çalışmaların öyküsü dinler. Zararlıya ait yapılan çalışma ve uygulamalar hakkında bilgi alır
  • Geçmişte yapılan uygulamalar göre bugünkü durum ve gelecekte olabilecek istila ve türlerini göz önünde bulundurur
  • Tüm değerlendirmeler neticesinde uygun çalışma metodolojisini belirler

Hizmetimiz ve Yararları

  • Mesul Müdürler ve Süpervizörler: Saha deneyimine sahip, eğitimli, güvenilir ekipler
  • Hedefe Yönelik Uygulamalar: Yaşam alanınızda Biyosidal Ürün (Biyosidal ürünler, içerdikleri aktif madde ya da maddeler sayesinde zararlı olarak kabul edilen bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar, hamam böceği, kene, karasinek, sivrisinek gibi böcekler, fare ve sıçan gibi kemirgenler üzerinde kimyasal veya biyolojik etki gösterirler. Bu sayede biyosidal ürünler zararlı organizmaların hareketlerini kısıtlayabilir, uzaklaştırabilir, zararsız kılabilir ya da yok edebilirler).  kullanımını minimum düzeyde tutarak geliştirdiğimiz uygulama ve inovatif ürünler ile hedefe yönelik etkin çözümler üretilir
  • Teknik Ekip: Ekiplerimiz karasinek türüne göre, saklanabilecek noktaları belirler. Karasinek türüne göre, sorunu ortadan kaldırmak için en uygun ve güvenli uygulamalar (sprey, tuzak vb.) yapılır.
  •  Ziyaret Planları: Müşteri ihtiyacı ve kemirgen türüne bağlı ziyaret planları hazırlanır ve gerekli uygulamalar yapılır.
  • Önleyici Faaliyetler: Probleme yönelik teknik ekipler tarafından karasinek  istila alanları ve istilanın önüne geçmek adına tavsiyeler ve çözümler sunulur
  • Ziyaret Sıklığı: Karasineklerin yumurtlama evreleri, işletme yapısı, çevresel riskler değerlendirilerek tespit edilen riskli alanlara tekrar uygulama yapmak adına ziyaret sıklığı belirlenir. Yapılan çalışmaların sonuçları takip edilir.  Problem tamamen ortadan kalkmadan biz o işe tamamlanmış olarak bakmayız.

Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?

Fabrikanızı, yaşam alanlarınızı ya da işletmenizi kontrol ve keşif yapmak için 0 850 771 04 62 nolu hattımızdan ücretsiz olarak arayın ve Profesyonel çözümler alın.

Savaşı Kazanmak İçin

İşletmenizdeki karasinek varlığının iş ve marka itibarınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Karasinekistilasında bütün işletmeler risk altındadır, ama gıda işletmeleri daha büyük tehlikelere maruz kalabilir. .   Gıda işletmeleri için başlıca hijyen sorunu olan karasinekler özellikle Salmonella enfeksiyonlarının hazır gıdaya bulaştırılmasında önemli rol oynamaktadırlar. Ayrıca, Müşterinize gönderdiğiniz ürün ambalajınızın içinde ölü karasinek çıktığını düşünsenize, bu işin sonunda nelerle karşılaşırsınız! Karasineklerle ilgili yaşayacağınız sıkıntılar işinizde yüksek para kayıplarına neden olabilir.

Halk sağlığı açısından bakıldığında karasineklerin tifo, kolera, dizanteri gibi hastalıkların yayılmasında en önemli etken olduğu tespit edilmiştir.

Ücretsiz karasinek teklifi için bizimle iletişime geçin...

Teklİf Al

EGAM Çevre Sağlığı İle Çalışmanın Farklılıkları

  • En güncel bilgi ve deneyime sahip çalışanları ile problemin kaynağında etkin çözüm üretir
  • Çevre ve toplum sağlığı adına en uygun malzeme ve donanım ile çalışır
  • Acil müdahale gerektiren durumlar da en hızlı ve etkin çözümleri üretir,
  • Verilere dayalı iş ve süreçleri etkinlik açısından izler,
  • Her kademe de çalışanına ve yönetim kadrolarına erişilebilir,
  • Vektör kaynaklı risk yönetim süreçlerinde; eğitim, denetim, fumigasyon, dezenfeksiyon vb. bütünleşmiş iş çözümleri sunabilen geniş bir yeterlilik ve yetkinlik alt yapısına sahiptir,
  • Türkiye yapılanması ile her ile hizmet verebilme gücüne sahiptir,
  • Ülke çapında kalitesi ile müşteri ve denetim şirketleri tarafından vermiş olduğu hizmet kalitesi ile tanınmıştır,
  • Yasal ve müşteri şartlarına uygunluk açısından çalıştığı çözüm ortaklarına problem yaşatmaz,
  • Müşteri Denetimlerinde, Kalite, Gıda Güvenliği ve diğer yönetim sistemleri denetimlerinde çalıştığı çözüm ortaklarına problem yaşatmaz,
  • Çalıştığı çözüm ortaklarının risklerini etkin yöneterek, çözüm ortaklarının rakiplerinin önüne geçmesini sağlar
  • Yetkin bir firma ve ekip ile çalışmanın rahatlığı ile iş – zaman kayıplarınızı engeller.

Karasinekler Kontrolünde Savaşı Kazanmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Giriş: Karasinekler, kapı, pencereler, yırtık sineklik, kapı –pencere kenarındaki yalıtımsal açıklıklar vb. açıklıklardan iç alanlara girerler.

İdeal Çevre: Yaşam alanlarınız belirli karasinek türleri için ideal bir üreme alanıdır. Yeterli miktarda yiyecek, sıcaklık ve üreme alanlarıyla tüm yıl boyunca aktif kalabilirler.

Üreme: Karasinek hızlı çoğalır. Gördüğünüzden  çok daha fazla sayıya ulaşmış olabilirler. Üreme yeteneklerine ait yapılan incelemelerde 1 kg at dışkısında 5000-8000; 1 kg domuz veya inek dışkısında 15000 karasinek üreyebildiği tespit edilmiştir.

Temizlik: Açıkta yiyecek madde veya çöp bırakmayın. Gıda hazırlama alanlarıve diğer alanlara dökülmüş tüm gıda ve sıvı atıkları temizleyin

Önleyici önlemler almak 

  • Çöp kutuları ağzı kapalı tutulmalı
  • Çöp alanları işletmelerin giriş kısımlarından uzakta olmalı
  • Kapı ve pencerelere sinek giriş çıkışlarını engellemek için sineklik takılmalı
  • Bulaşık kaplar etrafta bırakılmamalı

Kendinizi etkisiz yapın:  Özel ekipman, malzeme ve teknik bilgi olmadan karasinek kontrolünü sağlamaya çalışmak kaybedilen bir savaş olabilir.

Karasinekler İstilasından Emin Değilseniz

İhtiyacınız olan profesyonel uygulama için, tesisiniz etrafındaki bazı yaygın işaretlere bakabilirsiniz.

  • Etraftaki ergin ( yetişkin) sineklerin görülmesi,
  • Organik maddelerin yakınında larva veya pupa görülmesi en önemli belirtilerdendir
  • Pencere gibi ışık alan yüzeyler üzerinde küçük, toplu iğne başı kadar siyah noktalar halinde pisliklerinin görülmesi

Nasıl Önlenir

Fabrikanızda, yaşam alanlarınızda ya da ofisinizde her nekadar istemeseniz de bazı karasinek türleri için ideal üreme alanları vardır. Yeterli miktarda gıda, sıcaklık ve barınacakları alanlar ile tüm yıl boyunca istilalarına devam edebilirler.

Karasinekler İstilasını Önlemenin Yolu

Karasinekleri önlemenin en etkili yolu onları gıdave barınaktan yoksun bırakmaktır. Onları ortadan kaldırmak için; 

  • Kapı ve pencerelerinizi kapalı tutarak içerilere girişlerini engelleyin
  • Pencerelerinize sineklik teli takın
  • Açıkta gıda bırakmayın üstlerini kapatın
  • Gıda atıklarını ve sıvı döküntüleri temizleyin
  • Çöplerinizi çöp poşeti ile çöpe atın
  • Çöpten sızan sıvıları temizleyin
  • Çöp kutularının, çöp konteynırlarının kapaklarını kapalı tutun
  • Günlük olarak çöpleri uzaklaştırın
  • Sokak hayvanları ve evcil hayvanların dışkılarını temizleyin
  • Teneke kutular, şişeler ve plastikleri geri dönüşüme atmadan önce durulayın
  • Çevrenizdeki insanların alışkanlıklarının değiştirmek için çaba gösterin 

Profesyonel Önleme

Egam Çevre Sağlığı Ekipleri, sinek istilalarını yönetmekte deneyime ve uzmanlığa sahip olup, özel uygulamalar ve önleyici / düzeltici tavsiyeler sunar. 0 850 771 04 62 numaralı telefonu arayarak çözüm için bizimle iletişime geçiniz.

Sizler,  Egam Çevre Sağlığı’nın kendi ürünü olan ve ‘ Aktif Madde İçermeyen Biyosidal Ürünler Bildirim Kayıt Belgesine’ sahip EGAM SİNTUT ve FLIES’INN karasinek tuzaklarımız ile tanıştınız mı? Eğer tanışmadıysanız hemen tanışmanızı öneririz.

ÇÖZÜM İÇİN HIZLI DAVRANIN !!!

Karasinekler Gerçekleri ve Efsaneler

  • Karasineklerin 4 bin küçük gözü bulunuyor. Bu gözlerin her biri tek bir göz gibi işlev görüyor ve ayrı noktalara odaklanıyor. Görülen nesneler beyinde anlamlı hale getiriliyor. Bu küçük gözler sayesinde arkalarını da görebiliyorlar.
  • Bazı türler, adli entomolojide işimize yarıyor!Calliphoravicinaadli olarak yol gösteren türlerden yalnızca bir tanesidir. Bu tür insan cesetleri üzerinde oldukça yaygın görülüyor. Çürümekte olan cesetler üzerine larvalarını bolca bırakıyorlar. Sineğin hangi büyüme evresinde olduğu tespit edildiğinde, cesedin ölüm zamanı tam olarak söylenebiliyor
  • Karasinekler sivrisineklerin aksine çok iyi uçucu sinekler olup, 3 km kadar uçma yeteneğine sahiptirler.
  • Herhangi bir gıdanın kokusunu 700 mt uzaktan tespit edebilme yetenekleri vardır.
  • Karasinekler; gündüzleri yiyecek temin edebilecekleri yerlerde, geceleri dinlenmek için eşya kenarlarında, iplerde tellerde ve tavanlarda konaklarlar. Isının yüksek olduğu zamanlarda ise dış alanda binaların yüzeylerinde, çitlerde, parmaklıklarda, ağaçlık veya çalılıklarda dinlenirler.
  • Ev sinekleri evlerde yaşar, fakat asıl kaynakları çöplükler ve hayvan barınaklarıdır. Şehir dışında yaşayanlar ulaşım araçları ile şehir içine taşınırlar.
  • Maksimum yumurta üretimi, 25 ila 30 ° C ara sıcaklıklarda gerçekleşir.
  • Yetişkinler ortalama 15 ila 25 gün yaşarlar, ancak iki aya kadar yaşayabilirler. Yemeksiz, sadece yaklaşık iki ila üç gün hayatta kalırlar.
  • Karasineğin ağzının içinde iki tüpçük bulunur. Bu tüpçüklerden biriyle sıvı yiyecekleri emer, diğeriyle de içinde enzimler bulunan tükürük salgılar. Yağları, karbonhidratları ve proteinleri kolaylıkla hazmeden karasinek, çok sevdiği sert yiyecekleri sıvı hale dönüştürmede bol miktarda tükürük salgılamak durumundadır. İşte bu sebeple de yiyeceklerin üzerine dışkısıyla beraber bol miktarda tükürük bırakır. Daha sonra bir başka karasinek, aynı dışkının üstüne konduğunda, önceki karasineğin tükürüğünü de emer ve böylece bakteriler ikinci karasineğe de bulaşır. Bunun aracılığıyla da daha geniş alanlara yayılır. Ağzının çevresinde ve ayaklarında 20 milyonu aşkın bakteri taşıyabilen karasinek, sadece bir günde 25-50 defa dışkı bırakır.
  • Hayvan sağlığı açısından ise ülke hayvancılığında önemli ekonomik kayıplara neden olan şap (Footandmouthdisease) hastalığının bulaşmasında Stomoxyscalcitrans ve Tabanusbovinus türlerinin yanı sıra Musca domestica ve Muscinastabulans rol oynamaktadır. Aynı şekilde yanıkara etkeni olan Clostridiumchauvoei’ninMusca domestica (ev sineği) tarafından nakledildiği belirtilmektedir.

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi