logo
444 85 57 Nolu Telefondan Bize Ulaşabilirsiniz

444 85 57

Gemi Fümigasyon

Gemi Fümigasyon

Ülkeler arası taşımacılık büyük oranda gemiler ile yapılmaktadır. Binlerce farklı noktadan taşınan ticari yükler beraberinde zararlıların da, yüklerin taşındıkları alanları istila etmesine neden olur. Zararlı türlerinin, istila risklerinin önüne geçmek için tercih edilen en ekonomik ve hızlı yöntem Gemi Fumigasyonu uygulamasıdır.

Ülkeler arası taşımacılık büyük oranda gemiler ile yapılmaktadır. Dolayısı ile farklı zararlıların istilasını engellemek için uygun fumigantlar kullanılarak Fumigasyon Operatörleri tarafından yapılır. Tecrübe ve dikkat gerektirir.

Uluslararası sularda ülkeler arasında gıda, yük ve yolcu taşıyan gemilerde böcek ve haşereler çok kolay bir şekilde üreyebilir ve buna bağlı olarak bulaşıcı hastalıklar görülebilir. Bu şekilde gemilerde bulunan malzemelerin, mürettebatın ve yolcuların sağlıklı bir şekilde taşınabilmesi için gemi ilaçlamasının düzenli bir şekilde belli dönemlerde yapılması gerekir.

Ülkeler arası ekonomik ticari ilişkilerde önemli bir yer alan gemi taşımacılığı aynı zamanda insan sağlığı ve ürünlerin korunması açısından önem arz etmektedir. Gemilerin makine kazan dairelerinde kapalı sıcak alanlarında veya ürünlerin depolandığı bölgelerde çok kolay bir şekilde üreyebilen bakteri, mantar gibi mikroorganizmalar ve bunlarla beslenen böcek ve haşerelerin etkisiz hale getirilmesi için düzenli bir şekilde gemi ilaçlama işlemlerinin yapılması gerekir. 

Gemi Fumigasyonu Uygulamalarında Dikkat Edilecek Noktalar

Gemilerde aşağıdaki önlemler alınarak ve gerekli ilave malzemeler temin edilerek fumigasyon işlemi yapılabilir.

  • Gemi ambarı ile tayfa ve yolcuların bulunduğu bölmeler mutlaka izole edilerek irtibatı kesilmelidir.
  • Gemi ambar kapaklarının contaları kontrol edilerek sağlamlaştırılmalıdır.
  • Ambar bacalarının kapakları sıkıca kapalı olmalıdır. Arızalı ise, naylon örtü ile sıkıca kapatılmalıdır.
  • Gemi ambar kapakları kapatılmadan önce ilaç dağıtım düzeni yerleştirilmelidir
  • Fumigasyon öncesi gemi çalışanlarına ve mürettebata mutlaka güvenlik tedbirleri ve uygulama hakkında eğitim verilmelidir. Fumigant, uygulama riskleri ve iş güvenliği konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.
  • Vantilasyon ve aspirasyon düzenleri kurulmalıdır.
  • Aspirasyon sistemi bulunmayan gemi ambarından gazın tahliyesinin, ilaçlama süresi sonunda ambar kapaklarının açılmasından sonra içeriye indirilen seyyar aspiratörle yapılması ve ambara katiyen insan girdirilmemesi gerekir. Gazın tamamen ortamdan atıldığı saptandıktan sonra malın tahliye işlemine başlanması lazımdır.
  • Fumigasyondan sonra gemi kaptanına, yapılan fumigasyonun zehirliliği ve yukarıda belirtilen önlemlerin alınması gerektiğini içeren tutanak imzalattırılarak bir nüshası kendisine verilmelidir.
  • Yağmurlu havalarda veya Fumige edilecek ambar alanlarındaki nem oranının yüksek olduğu durumlarda yanıcı-parlayıcı Fumigant gazların uygulanmasından kaçınılmalıdır.
  • Fumigasyon yapılan alan ile bağlantılı olan tüm elektrik tesisatları kontrol edilmeli gerekli yalıtım işlemleri yapılmalıdır.
  • Gemide yapılacak Fumigasyon işlemi öncesi gaz sızıntı testi yapılma imkânı var ise mutlaka yapılmalıdır.
  • Fumigasyon yapılan alan açıldıktan sonra çalışanların alana girmesinde herhangi bir risk olmadığının tespiti için mutlaka gaz ölçümü yapılmalıdır. Gaz ölçümü sadece yüzeysel alanlarda yapılmamalı, ürün tarafından soğurulan Fumigant maddenin risk yaratacağı bilinmelidir. Bu sebeple gaz ölçümü en tenha köşelerde bile kalıntı miktarının altında çıktığından emin olunduktan sonra personele giriş izni verilmelidir.
 

www.ecopestmarket.com

Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi