Günümüz piyasa koşullarında firmaların ticari faaliyetlerinde başarılı olabilmelerinin bir ön koşulu olarak tedarik zincirini denetiminin çok büyük bir payı vardır. Kalite Sistemlerini uygulayan firmaların tedarikçilerini, nitelikleri, seçimleri ve değerlendirmeleri için bir yöntem oluşturmak, sorumlulukları belirlemektir. Firmanızın üretim ve/veya hizmetinde kullanmak üzere aldığı tüm malzeme ve hizmetleri sağlayan tedarikçilerinin nitelikleri ve performanslarının izlenmeleri, karşılıklı olarak belirleyeceğimiz kriterlerle denetlenmeleri ve tedarikçi raporlarının size sunulmasını kapsar. Ayrıca firmanın daha avantajlı tedarikçilere ulaşmasını sağlayarak sektörü içerisindeki rekabet gücünün artması da tedarikçi denetiminin en önemli sonuçlarından birisidir.
Tedarikçi denetimleri, firmanın üretim süreçlerini de dengeleyerek firmanın rakipleri arasındaki rekabet gücünü de artırır ve firmanın büyümesine katkıda bulunur. Özellikle ticaretin küreselleşmesi ile birlikte artık dünyanın her yerinde tedarikçilerin olması mümkündür. Dolayısıyla uluslararası belgelendirme sistemleri ile global pazar ağı içerisinde oldukça avantajlı fırsatlar da elde etmek mümkündür.
Tedarik Zinciri Denetiminin İşleyişi
Tedarikçi denetimi, özellikle iş süreçlerini daha büyük oranda stratejik iş ortaklarına aktaran ve tedarikçiler tarafından sunulan ürün ve hizmetlere bağlılığı daha yüksek olan firmalar için yaşamsal öneme sahiptir. Denetim süreci sayesinde tedarikçilerin satın alma sözleşmelerinde sürdürülebilir bir performans sergilemeleri güvence altına alınmış olacaktır. Ve bu süreç içerisinde en iyi endüstri uygulamalarının temel alınabilmesi için performans noktaları daha iyileştirilir, yüksek performans alanları desteklenir ve tedarikçi denetim prosedürleri geliştirilir.
Tüm bu denetimler ise uluslararası platformda kabul görmüş olan denetim teknikleri doğrultusunda titiz ve objektif olarak yürütülmektedir.
Tedarikçi Denetiminin Faydaları
Tedarikçileriniz ile gerçekleştirmiş olduğunuz ya da gerçekleştireceğiniz ticaret sözleşmeleri için yapacağınız bir tedarikçi denetiminin kurum için faydaları;
Tüm bu faaliyetler kurumlar açısından oldukça avantajlı ve kazanç sağlayıcı faktörlerdir. Ancak birçok firma bu tarz faaliyetleri genellikle kendi kurumsal kadrosu içinden kişilere yaptırmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki, kurumsal bir tedarikçi denetiminin kuruma fayda sağlayabilmesi için söz konusu çalışmaları yapacak denetçilerin belirli niteliklere sahip olması gerekmektedir,
Tedarikçi denetim unsurları;
Tedarikçilere ilişkin farklı alternatifler oluşturulması ve pazar içerisinde kurumun pazarlık payının artırılarak rakiplerine karşı üstünlük kazanması gibi unsurlar sayılabilmektedir.
Kaliteli ve Güvenli Alışverişin Adresi